ŠTA ĆE ZELENSKI REĆI NA OVO? Mađarski desničari mu poručili: Ako izgubite državnost, pripajamo zapadnu oblast Ukrajine

Милица Шкорић
Milica Škorić

28. 01. 2024. u 19:19

U SLUČAJU da Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske specijalne vojne operacije, mađarska krajnje desničarska partija "Naša domovina" polagala bi pravo na zapadni region te susedne zemlje u kojem živi oko 150.000 etničkih Mađara, rekao je lider stranke kasno u subotu.

ШТА ЋЕ ЗЕЛЕНСКИ РЕЋИ НА ОВО? Мађарски десничари му поручили: Ако изгубите државност, припајамо западну област Украјине

Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

Predsednik "Naše domovine" Laslo Torockaj to je rekao na konferenciji na kojoj je stranka, koja ima šest poslanika u mađarskom parlamentu od 199 članova, ugostila lidere desnice iz nemačkog AfD-a i Holandskog foruma za demokratiju.

- Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: hitan prekid vatre, mir i rezolucija - rekao je Torockaj u video snimku objavljenom na sajtu njegove stranke, pozivajući na autonomiju za etničke Mađare u zapadnoj Ukrajini.

On je rekao da "kao jedina mađarska strana koja zauzima takav stav, polažu pravo na Zakarpatsku oblast".

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova i ukrajinska ambasada u Budimpešti nisu odgovorili na pitanja Rojtersa.

U decembarskom intervjuu za mađarski radio, premijer Viktor Orban izrazio je podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u rezimeu njegovih izjava koje je objavio portparol vlade Zoltan Kovač.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto trebalo bi da se sastane u ponedeljak u zapadnoj Ukrajini sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i premijerom Denisom Šmigaljom kako bi pripremili teren za mogući susret lidera dve države.

Budimpešta se ranije sukobila sa Kijevom zbog ograničenja prava za oko 150.000 etničkih Mađara na korišćenje svog maternjeg jezika.

Sve države Evropske unije, osim Mađarske koja je takođe članica NATO-a,  prošlog meseca pristale su da počnu pregovore o pridruživanju Ukrajine EU. 

Mađarska i dalje koči rebalans budžeta EU, kako bi se 50 milijardi evra usmerilo ka Kijevu. O ovom pitanju ponovo će se izjašnjavati na vanrednom samitu sledećeg četvrtka.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)