BOJ ŠPANSKIM PARADAJZOM: Raste bunt evropskih poljoprivrednika

Pobuna poljoprivrednika širi se Evropom. Posle Nemačke i Francuske, obuhvatila je Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Španiju, Italiju...

БОЈ ШПАНСКИМ ПАРАДАЈЗОМ: Расте бунт европских пољопривредника

Foto: Profimedia

Ljudi koji nas hrane, protestovali su i u Briselu, u sedištu EU, čije su im sve komplikovanije norme dojadile. Nekoliko stotina okupilo se ispred Evropskog parlamenta, s željom da ih čuju poslanici.

Pažnju je privukla maskota u prirodnoj veličini krave obojene u boje zastave EU, obešene o kuku poljoprivredne dizalice. Analitičari ističu da ova pobuna može da utiče i na rezultate predstojećih evropskih izbora, koji se organizuju u junu, s još većim porastom snaga krajnje desnice, koja upire prstom u evropske dekrete.

Istovremeno, došlo je i do prvog direktnog "rata" između poljoprivrednika evropskih zemalja. U francuskom gradu Montelimaru, na jugozapadu zemlje, meta nezadovoljnih štrajkača bili su kamioni sa španskim tablicama. Ispražnjeno je petnaestak remorkera, a po putu koji povezuje dve zemlje razbacani su paradajz, kupus, paprika, plavi patlidžan. Šareni tepih od voća i povrća na asfaltu prostirao se u nedogled. Dobrovoljci "Restorana srca" koji hrane beskućnike pokušali su da spasu šta se spasti može.

Slična akcija sprovedena je i u Nimu. Prosuto je i špansko vino. Sami učesnici kažu da je to "gest beznađa". Ističu da za Špance ne postoje ista unutrašnja pravila za uzgoj, što ih je naročito razbesnelo. Na meti nisu samo španski kamioni, već i drugi stranci koji prevoze voće i povrće iz Belgije i Nemačke, piletinu iz Poljske... Kažu da ih ljubazno zaustavljaju, bez nasilja, a onda sve što je strano bacaju po putu.

U Aženu su poljoprivrednici ispred supermarketa u kome je primećen veći broj stranih proizvoda izbacili stare gume i ispolivali ga stajskom vodom. Vonj se širio kilometrima. U Tulonu i Strazburu su blokirani putevi. U Renu je juče održan protest ispred prefekture, a kolona traktora se uz zvuke sirena protezala od perifernog auto-puta do centra grada. Pridružili su im se i ribari.  

U Montelimaru su patrole poljoprivrednika vršle "kontrolu" porekla proizvoda po supermarketima, u Poatjeu su bili toliko brojni, da nisu svi mogli svi da stanu u centru grada. Razbacali su slamu, uz zahtev da s vlastima razgovaraju napolju, pred kamerama, a ne u kabinetima iza zatvorenih vrata. Ističu da će da se bore bez nasilja, ali odlučno, i da će ostati na ulici nedeljama i mesecima, ako bude potrebno.

Vlasti ističu rizik od ekskalacije ukoliko protest potraje. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmaen zatražio je da snage reda reaguju samo u krajnjoj nuždi. Vruć krompir dospeo je u ruke novog premijera Gabrijela Atala. Strahuje se od pridruživanja ostalih branši.

Pre nedelju dana protestovalo je nekoliko desetina ljudi, sada ih ima nekoliko hiljada. Sve im se skupilo: ekonomska kriza izazvana ratom u Ukrajini, preskupo gorivo, smanjenje kupovne moći, nelojalna evropska konkurencija, poplava normi iz Brisela. Traže i primenu zakona na osnovu koga imaju zagarantovano pravo da sebi bar isplate plate.

Kolone poljoprivrednika prate aplauzi okupljenih građana na trotoarima, bez obizra na godište. Čak ima najviše mladih. Blizu 80 odsto francuza podržava ovaj protest.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)