RAT U UKRAJINI: Krvave borbe za tvrđavu Avdejevka - Rusi napreduju, VSU šalje i tenkove ali bez uspeha; Prodor i kod BelogorovkeVIDEO/FOTO)

Novosti onlajn

26. 01. 2024. u 07:13 >> 00:54

RAT u Ukrajini – 702. dan. Ruske snage nastavile su napade u pravcu Marijnskog, kod Georgijevke, Pobede i Novomihajlovke u Donjeckoj oblasti. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da situacija na istoku i jugu Ukrajine ostaje teška.

РАТ У УКРАЈИНИ: Крваве борбе за тврђаву Авдејевка - Руси напредују, ВСУ шаље и тенкове али без успеха; Продор и код БелогоровкеВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Hronika ratnih operacija: Krvave borbe za tvrđavu Avdejevka - Rusi napreduju, VSU šalje i tenkove ali bez uspeha; Prodor i kod Belogorovke (VIDEO/MAPA)

Ilustracija telegram rybar


Na Donjeckom pravcu ruska armija nastavlja operaciju opkoljavanja Avdejevskog utvrđenog područja. Najteže borbe vode se na ulicama Černiševskog, Sportivna i Sobornaja na jugu grada. VSU, uz podršku tenkova, pokušava da izbaci Oružane snage Rusije sa položaja, ali bezuspešno. Pod kontrolom ruskih jedinica je i utvrđenje Carska Ohota.

Ilustracija telegram rybar

Borbe kod Marjinke. Napredovanje na periferiji i severno od sela Georgievka. Borbe se nastavljaju prebacivati u okrug Kurahovski.


Na severnom boku pravca Bahmut, ruske oružane snage su se povukle iz centra Bogdanovke, ali su zadržale kontrolu nad severoistočnom periferijom sela. Na južnom krilu, ruske jedinice su uspele da napreduju kroz šumske plantaže do predgrađa Krasnog (Ivanovski) i da se učvrste na raskrsnici ulica Sadovaja i Šosejnaja na autoputu T-0504.

Ilustracija telegram rybar



Na pravcu Kremena, Oružane snage Rusije napreduju severno od Belogorovke, ovde je ključni cilj istiskivanje VSU iz naseljenog mesta, kao i zauzimanje Grigorovke. Operateri bespilotne letelice Lancet pogodili su nekoliko samohodnih haubica Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Severska u roku od 24 sata, što se nije desilo u poslednjih nekoliko meseci.

Blago napredovanje ruskih oružanih snaga kod sela Kislovka. VSU takođe tvrdi da je izgubio neke položaje u blizini naselja Sinkovka.

Ugljedarski front - U ataru sela Novomihajlovki, VSU je izgubio još jedno uporište južno od sela. Severno od njega - nema promena.

 

Šok za Kijev

Kijevski koordinacioni štab za tretman zatvorenika potvrdio je da je 24. januara zaista planirana razmena 65 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, čiji su spisak objavili ruski mediji nakon pada Il- 76.

Prethodno su glavno obaveštajno odeljenje Ukrajine i svi kijevski mediji izjavili da je reč o lažnoj listi.

 

Kijevu iz Belina: Leteći kovčezi

Kolumnista i urednik u Bildu Džulijan Ropke obrušio se na odluku nemačkog ministarstva odbrane da Ukrajini donira 6 višenamenskih helikoptera “Si King” Kijevu koji su stari više od 50 godina.

 

Rusi zaplenili NATO tehniku u Ukrajini (VIDEO)

Vojnici 200. gardijske brigade zarobili su oklopni transporter NATO-a u borbi kod rezervoara Berhovski.

U borbi na severnom krilu Artjomovska zarobljen je holandski IPR-765 (modifikacija američkog M113).

Vojnici Severne flote nastavljaju ofanzivu, krećući se ka Časovom Jaru, razbijajući jedinice 110. i druge brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Američka strategija: Ukrajina u ofanzivi 2024.

Dok Pentagon govori o tome da ukrajinska vojska ide u defanzivu da obuzda rusku ofanzivu, Stejt department najavljuje „ofanzivnu“ strategiju za Oružane snage Ukrajine ove godine. Ovu izjavu dao je Blinkenov pomoćnik za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen.

Foto Tanjug/AP

Prema rečima portparola Stejt departmenta, ukrajinska strategija za 2024. godine će biti „ofanzivna“ i nadovezaće se na dostignuća iz prošle godine, među kojima je Amerikanac nazvao „izuzetnim uspehom“ u obezbeđivanju pristupa Crnom moru i „lišavanju Rusije“ priliku da iskoristi Krim protiv Ukrajine. Među ostalim dostignućima, istakao je „rast ekonomije“ Ukrajine.

Holandski F-16 neće doneti promenu

Potencijalna isporuka aviona F-16 iz Holandije u Ukrajinu neće uticati na tok specijalne vojne operacije, ali pumpanje Ukrajine oružjem višestruko povećava opasnost od direktnog sukoba između NATO i Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto Tanjug/AP

 

Oboren dron iznad Belgorodske oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je večeras oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.

Oborene dve rakete RM-70 Vampir

Oružane snage Rusije zaustavile su pokušaj kijevskog režima da raketnim sistemom RM-70 "vampir" izvrši teroristički napad na ciljeve na teritoriji Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Printskrin Jutjub

Dežurni sistemi PVO uništili su dve ove rakete iznad teritorije Belgorodske oblasti.

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je dva višecevna raketna sistema RM-70 "vampir" iznad teritorije Belgorodske oblasti, navodi se u saopštenju.

Putin o broju vojnika na frontu

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je rekao da se preko 600.000 ruskih vojnika nalazi u borbenim zonama sa Ukrajinom.

Foto Tanjug/AP

Putin je u razgovoru sa studentima koju učestvuju u ratu istakao da zona borbenih dejstava zahteva nesmetanu pažnju i dobro upravljanje jer je duga 2.000 kilometara, prenosi TASS.

-Verovatno ima pitanja koja zahtevaju dodatnu pažnju i rešenja. Uvek treba nešto doterati, jer i zona borbenih dejstava je velika, skoro 2.000 kilometara, i preko 600.000 vojnika je uključeno. To je ogroman mehanizam, zaključio je Putin.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio brigadu od 5.000 vojnika

Ukrajinska vojska u poslednjih nedelju dana na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu izgubila ukupno 2.300 vojnika;

Na donjeckom pravcu ruska vojska je odbila 12 napada, dok je ukrajinska vojska izgubila 1.960 vojnika, 19 tenkova, 22 oklopna vozila;

Ukrajinske snage su na hersonskom pravcu u prethodnih sedam dana izgubile 335 vojnika, dve sistema „grad“ i osam komada artiljerijskog oruđa;

Foto Tanjug/AP

Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su za sedam dana izgubile 745 vojnika, tenk i da oklopna vozila, a na zaporoškom pravcu 450 vojnika;

U istom periodu ruska vojska je izvela 13 grupnih udara raketama i dronovima na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine;

Ruska avijacija i sistemi PVO su u poslednjih nedelju dana oborili ukrajinski jurišni avion Su-25, šest raketa „storm šedou“ i četiri „točka u“, 361 dron i druge ciljeve;

Za poslednjih nedelju dana predalo je 35 ukrajinskih vojnika, od toga 16 na krasnolimanskom pravcu

 

Kremlj: Rusija ne menja stav o ulasku Ukrajine u NATO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je kao netačne medijske spekulacije da je Rusija, navodno, spremna da prihvati neutralni status Kijeva i promeni stav o ulasku Ukrajine u NATO.

- Ovo nije tačno, u pitanju je apsolutna neistina - rekao je Peskov, prenela je RIA.

Peskov je naveo da je Kremlj nezadovoljan ishodom sastanka Saveta bezbednosti UN o obaranju ruskog aviona "Iljušin-76".

- Do danas, nije bilo osude zapadnih zemalja za ovaj užasavajući teroristički čin, užasavajuće uništavanje aviona koji je prevozio ljude - izjavio je Peskov, preneo je TAS.

Naveo je i da još nema informaciju šta će biti sa telima ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su poginuli u padu tog aviona.

Rusija je saopštila da nema preživelih u nesreći do koje je došlo u sredu u ruskoj Belgorodskoj oblasti, u blizini granice sa Ukrajinom, i navela da su u vojnom transportnom avionu "IL-76" bile 74 osobe, od kojih su 65 bili zarobljeni ukrajinski vojnici, koji su prevoženi kako bi bili razmenjeni.

Moskva tvrdi da je avion pogođen ukrajinskim projektilom, ali Ukrajina je saopštila da joj nije rečeno da osigura bezbednost vazdušnog prostora, kao što je bio slučaj u prethodnim prilikama kada su razmenjivani ratni zarobljenici.

Rusija uhapsila dvojicu svojih državljana zbog odavanja informacija Ukrajini

Dvoje ruskih državljana uhapšena su zbog odavanja informacija o ruskoj vojsci ukrajinskim vlastima, saopštila je moskovska služba bezbednosti FSB.

Rusija je tokom prethodnih dan uhapsila nekoliko svojih državljana za koje tvrde da su sarađivali sa Ukrajinom ili finansirali ukrajinsku vojsku.  

Ukrajina: Broj poginulih u ruskom napadu na Harkov početkom nedelje porastao na 11

Broj poginulih i ranjenih u ruskim raketnim udarima na Harakov u ponedeljak porastao je na 11, saopštile su lokalne vlasti, a prenosi Ukrinform. 

U napadima na Kijev, Harkov i još nekoliko ukrajinskih gradova na istoku zemlje povređeno je više od 100 ljudi, dok je stradalo najmanje 18 civila.

Produžen pritvor dopisniku Volstirt džurnala optuženom za špijunažu

Sud u Moskvi saopštio je da je, na zahtev tužilaštva, produžio pritvor za dva meseca dopisniku Volstrit džurnala iz Rusije Evanu Gerškoviču, optuženom za špijunažu.

Pres-služba suda navela je u četvrtak za agenciju Interfaks da je Gerškoviću pritvor produžen do 30. marta.

Sud je zasedao iza zatvorenih vrata zbog toga što je sadržaj krivičnog predmeta poverljiv.

Gerškovič (31) je američki državljanin koji je uhapšen krajem marta prošle godine dok je bio na novinarskom zadatku i optužen je za špijunažu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je pokrenula slučaj protiv Gerškoviča zbog navodne špijunaže, odnosno prikupljanja poverljivih informacija o vojno-industrijskom kompleksu u gradu Jekaterinburgu na Uralu.

Gerškovič i Volstrit džurnal negirali su da je on špijunirao u Rusiji, američka vlada saopštila je da je Gerškovič nezakonito pritvoren i zatražila njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Ukrajina: Napadi u Donjeckoj oblasti, šest osoba ranjeno

Najmanje šest osoba je ranjeno u ruskom napadu na Donjecku oblast, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave za područje Vadim Filaškin.

Takođe je navedeno da izveštaj nije potpun, jer nedostaju podaci za pojedina mesta. 

UN: Ne možemo da sprovedemo istragu o padu aviona, Moskva i Kijev to rade odvojeno

Ujedinjene nacije nisu u poziciji da provere izveštaje o padu ruskog aviona u Belgorodskoj oblasti, u blizini granice sa Ukrajinom, koji je navodno prevozio zarobljene ukrajinske vojnike, izjavila je zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Dikarlo, pozivajući zaraćene strane da izbegavaju podsticanje "ionako opasnog sukoba".

Dikarlo je na sednici Saveta bezbednosti UN održanoj sinoć rekla da Rusija i Ukrajina sprovode odvojene istrage o incidentu, kao i da je Kijev pozvao na međunarodnu istragu, objavljeno je na sajtu UN.

Prema njenim rečima, UN nisu u mogućnosti da provere izveštaje ili okolnosti nesreće, ali je, kako je navela, "jasno da se incident dogodio u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i rata koji je u toku".

- Da bismo izbegli dalju eskalaciju, pozivamo sve zainteresovane da se uzdrže od akcija, retorike ili navoda koji bi mogli dodatno da podstaknu ionako opasan sukob - istakla je Di Karlo.

Pozvala je strane da nastave da razmenjuju zarobljenike, bez obzira na incident koji se dogodio. 

Tramp se protivi predlogu o pomoći Ukrajini u zamenu za kontrolu granica

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp protivi se predlogu o dodatnoj pomoći Ukrajini, uprkos dvopartijskom dogovoru po kojem bi republikanci dobili storžu kontrolu granica, dok bi Senat demokratama odobrio zahtev za slanje pomoći Kijevu.

Tramp je na društvenim mrežama objavio da "neće biti dvostranačkog dogovora o granici dok se ne dobije sve što je potrebno da se zaustavi invazija miliona ljudi".

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je na sastanku sa članovima svoje partije u sredu priznao da se Tramp tome protivi i da su razgovarali o drugim opcijama, da se pomoć Ukrajini i sredstva za granicu odvoje, saopštili su neimenovani izvori.

- I dalje radimo na tome - rekao je Mekonel i naglasio da lično podržava ideju da se spoje pitanja granice i Ukrajine. 

Sukobi u Kupjansku, Harkovu i Lugansku

Sukobi se vode i u pravcu Kupjanska, u blizini Sinkovke kod Harkova i u Luganskoj oblasti, gde ruske snage pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih trupa. Više od 10 naselja našlo se pod artiljerijskom i minobacačkom vatrom u tom pravcu.

Borbe oko pada ruskog aviona

Nastavljene su međusobne optužbe Kijeva i Moskve o padu ruskog aviona za koji ruska strana tvrdi da je prevozio ukrajinske zarobljenike za razmenu. Moskva tvrdi da su Ukrajinci dobili obaveštenje o transportu ukrajinskih zarobljenika 15 minuta pre nego što je avion oboren.

Kijev s druge strane tvrdi da u spisku poginulih ima nelogičnosti, i da se na njemu nalaze imena ukrajinskih vojnika koji su već razmenjeni.

Erdogan dopustio članstvo Švedske u NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je potpisao ratifikaciju švedske kandidature za članstvo u NATO-u, koju je usvojio parlament.

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je kalinjingradsku oblast, rusku eksklavu na baltičkom moru koja se nalazi između Poljske i Litvanije.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu