TRAMP NA LOVORIKAMA, HEJLIJEVA NA ŽERAVICI: Donald pobeđivao u NJu Hempširu 2016. i 2020, Niki se uzdala u nezavisno biračko telo

A.Vojinović

24. 01. 2024. u 07:00

PREOSTALA dva kandidata za predsedničku nominaciju republikanaca na novembarskim izborima Donald Tramp, bivši šef Bele kuće, i Niki Hejli, nekadašnja ambasadorka SAD u UN, odmerili su juče snage na unutarstranačkim izborima u američkoj saveznoj državi Nju Hempšir. Tramp je novu proveru birača sačekao na lovorikama nedavne ubedljive pobede u Ajovi, a Hejlijeva ubeđena da će joj dovoljno poverenja ukazati nezavisni birači kako bi osvojila više glasova od protivkandidata.

ТРАМП НА ЛОВОРИКАМА, ХЕЈЛИЈЕВА НА ЖЕРАВИЦИ: Доналд побеђивао у Њу Хемпширу 2016. и 2020, Ники се уздала у независно бирачко тело

Tanjug

Tramp je važio za velikog favorita u Nju Hemširu. Lider republikanaca je na izborima 2016. i 2020. godine osvojio srca birača u toj američkoj saveznoj državi. S druge strane, Hejlijeva se uzdala u visok procenat nezavisnog biračkog tela u Nju Hempširu - čak 40 odsto.

Samouvereni Tramp dan uoči glasanja na mitingu u Lakoniji u Nju Hempširu poručio je svojim pristalicama da svakoga dana republikanska partija postaje sve ujedinjenija.

- Imali smo veoma dobrog takmičara, Rona Desantisa, i on se dobro borio. Počeli smo sa 13 kandidata, a sada smo se sveli na dve osobe i smatram da će jedna verovatno otići posle poraza na ovim izborima, a druga u novembru - procenio je Tramp.

Lider republikanaca nije štedeo reči kritike na račun jedine protivkandidatkinje.

- Ako želite kandidata koji Ameriku stavlja na poslednje mesto, onda glasajte za Niki Hejli. Globalisti i radikalno levi komunisti ubeđuju liberale da glasaju za Hejli na unutarstranačkim izborima. Žele da se takmiče protiv nje, jer ju je tako lako pobediti - istakao je Tramp.

Bivša guvernerka Južne Karoline i trećeplasirana iz Ajove na predizbornom skupu u Frenklinu u Nju Hempširu istakla je da su Trampovi napori da je izbaci iz takmičenja u suprotnosti sa republikanskim vrednostima. Ona se osvrnula i na Trampove brojne optužnice.

- Tramp je preokupiran krivičnim postupcima. On govori o žalbama, prošlosti i osveti. Bajden govori o istragama. Nijedan od njih dvojice ne govori o budućnosti. Ja ovo radim zato što ne želim da moja deca žive ovako. Kada izađete na glasanje odlučićete da li želite još istog ili želite nešto novo - poručila je biračima Hejlijeva.

Hejlijeva, koja je inače mandat ambasadorke SAD u UN služila dok je Tramp sedeo u Ovalnom kabinetu, glasačima je poručila da su republikanci umorni od poraza i da bi ukoliko on bude izabran za predsedničkog kandidata crvenih sigurno izgubio od Bajdena na opštim izborima u novembru.

- Počeli smo sa dva procenta u Ajovi, a završili sa 20 odsto. Moram da budem jača u Nju Hemširu, a još snažnija u Južnoj Karolini. Ovo nije krunisanje. Ovo su izbori. Idete državu po državu. Ići ćemo korak po korak - rekla je Hejlijeva za "Njuz nejšn".

Na unutarstranačkim izborima u Nju Hempširu za svoje kandidate glasale su i demokrate, s tim što se na glasačkim listićima nije našlo Bajdenovo ime zbog spora između nacionalnih i lokalnih stranačkih zvaničnika.

Lažni Bajden zove birače

BIRAČI u Nju Hempširu primili su više automatskih telefonskih poziva preko kojih ih je glas koji je zvučao kao predsednik SAD Džo Bajden savetovao da ne izađu na primarne izbore u toj državi, već da glasački listić sačuvaju za novembar. Bela kuća je saopštila da je reč o lažnom snimku, dok je menadžerka Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez pozive ocenila kao pokušaj "potkopavanja slobodnih i fer izbora".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)