POLJOPRIVREDNICI IZVIŽDALI ŠOLCA: Protestuju i špediteri, mašinovođe, brojne zanatlije, turistički poslenici

I. Stanojević

12. 01. 2024. u 07:00

KANCELAR Olaf Šolc dočekan je juče glasnim protestima poljoprivrednika u Kotbusu, gde se uputio da prisustvuje otvaranju novog skladišta za brze vozove ICE. Šolc je namerio da iskoristi otvaranje novog proizvodnog pogona za razgovor sa predsednikom organizacije poljoprivrednika u Brandenburgu, Henrikom Vendorfom. Ali, iako je policija sprovela konvoj traktora pored fabrike, to nije omogućilo i audio-izolaciju, pa su farmeri, koji od ponedeljka blokiraju celu Nemačku, nezadovoljni ukidanjem subvencija, dovikivali i zviždali zvaničnicima iz Berlina.

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ИЗВИЖДАЛИ ШОЛЦА: Протестују и шпедитери, машиновође, бројне занатлије, туристички посленици

FOTO: Tanjug/AP

- Bez nas nema hrane! Ideologija te ne puni! Zakoni i pravila bez razloga: ako seljak umire, umire zemlja! - bili su samo neki od protestnih slogana ogorčenih nemačkih poljoprivrednika, kojima su se u štrajku pridružile i mašinovođe, tražeći povećanje plata i smanjenje radnog vremena, zbog čega tek svaka peta kompozicija kreće sa perona.

Jasno je, međutim, da se radi o nezadovoljstvu nečim mnogo dubljim nego što je kresanje beneficija. Kap je prelila čašu, pišu tamošnji mediji, ističući da je protest izbio u nekoliko ključnih privrednih grana. Osim poljoprivrede, protestuju špediteri, mašinovođe, brojne zanatlije i turistički poslenici.

Tamošnji analitičari podsećaju da je bivša demohrišćanska kancelarka Angela Merkel, držeći ispred sebe šake u poziciji koja formira oblik dijamanta, što je bio njen zaštitni znak, obećavala sunarodnicima da se u njihovim životima prosperiteta i mira ništa neće promeniti. Iz današnje perspektive, jasno je o kolikoj zabludi je reč. Bugarski politikolog je jesenas za magazin "Špigl" izjavio da se u Nemačkoj razvio mentalitet koji se može opisati rečenicom: "Promeni svet, ali ne i moj stil života". Nemački "unutrašnji ustav" nije bio pripremljen za krize i šokove. "Poslednjih 30 godina, bilo im je toliko dobro da oni žele da se juče nikad ne završi".

Dojče vele ističe da je sada očigledno koliko je semafor-koalicija kancelara Olafa Šolca, sastavljena od socijaldemokrata, Zelenih i liberala, bila spremna za rat u Ukrajini i njegove posledice po Nemačku kada je došla na vlast u decembru 2021. Takoreći, nimalo. Ipak, lansirala je, kopirajući političku devizu Merkelove, svoj slogan: "Promeni Nemačku, ali bez gubitka blagostanja." Bila je to nemoguća misija i ceh je stigao na naplatu.

Možda je neko savetovao Šolca da stane dok je vreme, ali uzalud. Pored rata u Ukrajini, koji Nemačka finansira, kako se odnedavno pominje, i sa polovinom ukupnih donacija iz EU, vlada je htela i transformaciju ka klimatski neutralnoj ekonomiji i društvu. Kredit je finansiran sa 60 milijardi evra, preostalih iza pandemije virusa korona. Šteta što je takvo upravljanje budžetom Savezni ustavni sud proglasio neustavnim. Rupa u federalnoj kasi se uvećavala, kao i inflacija, sa njom ljutnja poreskih obveznika, čije su obaveze srazmerno tome, rasle.

Sada je vlast konačno ostala praznih ruku. Presušivanje slavine jeftinog ruskog gasa stvorilo je eksploziju cena i gurnulo privredu u recesiju. Gubitak blagostanja je svuda primetan, ističu nemački mediji. To je, između ostalog, dovelo do dramatičnih scena tokom ovonedeljnog štrajka poljoprivrednika, koje su podsetile na one iz vremena Istočne Nemačke. Gnevni farmeri, poduprti od desničarskih ekstremista, pokušali su da upadnu i na trajekt kojim se "zeleni" vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek vraćao sa božićnog odmora.

Stranka koja ima najviše koristi od ovakvog zapleta nesumnjivo je desničarska Alternativa za Nemačku(AfD). U saveznim pokrajinama Saksonija, Tiringija i Brandenburg, gde će se ove jeseni održati regionalni izbori, AfD je daleko najjača snaga, pokazuju istraživanja. Mediji najavljuju "ljute izbore" na jesen, pogotovo što se ne nazire povratak rejtinga "semafor-koalicije". "Nesloga će se nastaviti, frustracija u zemlji će rasti i moraćemo da se nosimo sa izborima protesta i negodovanja", pišu nemački novinari.

Uleteo u masu i poginuo

VOZAČ kamiona koji je svojim vozilom uleteo u masu tokom protesta na auto-putu u Nemačkoj preminuo je licu na mesta, potvrdila je policija. Kamion je iz još nepoznatog razloga uleteo u masu, a nesreća se dogodila u sredu u 13.35, na auto-putu severoistočno od Frankfurta. Od siline udara sudarila su se tri kamiona, od kojih je jedan prevozio lož-ulje, pri čemu je iscurilo nekoliko hiljada litara, navodi se u saopštenju policije. Nezvanično se navodi da su povređene dve osobe. U toku je istraga o uzroku nesreće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!