PLANOVI "ČETIRI UGLA": Izrael najavio novu fazu rata sa Hamasom

I.S.

05. 01. 2024. u 16:19

Najavljujući novu fazu sukoba sa Hamasom, u kojoj će izraelske operacije obuhvatiti racije, rušenje tunela, vazdušne i kopnene udare specijalnih snaga, izraelski ministar odbrane Joav Galan precizirao je da će i po završetku rata u Pojasu Gaze postojati ograničena palestinska vlast.

ПЛАНОВИ ЧЕТИРИ УГЛА: Израел најавио нову фазу рата са Хамасом

Tanjug

Suština njegovog predloga "četiri ugla" je da Hamas ne kontroliše Gazu. Izrael bi zadržao ukupnu bezbednosnu kontrolu, multinacionalne snage preuzele bi odgovornost za obnovu Pojasa razorenog bombardovanjem, a i Egipat bi imao, još nedefinisanu, ulogu u okviru plana.

Dok američki državni sekretar Antoni Blinken razgovara ovih dana sa izraelskim liderima i palestinskim zvaničnicima na Zapadnoj obali, portal "Politiko" navodi da administracija SAD sprema odgovor i na potencijalno širenje konflikta na druge delove Bliskog istoka. Pripremaju se planovi za udar na jemenske Hute, koje podržava Iran, jer napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru. Smišljaju se, navodi se, i načini da se odbiju mogući napadi na američke ciljeve snaga koje podržava Iran, u Iraku i Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)