KO JE BIO LIKVIDIRANI VOĐA HAMASA: Saleh al-Aruri važio je za lidera vojnog krila palestinske terorističke organizacije

Predrag Stojković

02. 01. 2024. u 18:13

ZAMENIK lidera Hamasa u inostranstvu Saleh al-Aruri ubijen je u izraelskom napadu u predgrađu Bejruta Dahije, izveštava Al-Majadin povezan sa Hezbolahom.

КО ЈЕ БИО ЛИКВИДИРАНИ ВОЂА ХАМАСА: Салех ал-Арури важио је за лидера војног крила палестинске терористичке организације

Foto AP

Izrael još nije komentarisao navodni udar.

Na konferenciji za novinare u novembru, premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je „naložio Mosadu da deluje protiv šefova Hamasa gde god da se nalaze“ nakon Hamasovog napada na južni Izrael 7. oktobra. Na istoj konferenciji za novinare, ministar odbrane Joav Galan rekao je da svi lideri Hamasa „žive na pozajmljenom vremenu... Borba je širom sveta“.

Sa sedištem u Libanu, al-Aruri (57) je bio zamenik šefa političkog biroa terorističke grupe i smatran je de fakto vođom Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali.

Izraelski obaveštajni zvaničnici veruju da je al-Aruri takođe pomogao u planiranju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. — Gil-ad Šara, Ejala Jifraha i Naftali Frenkela — kao i brojnih drugih napada.

Foto Tanjug/AP

Odležao je nekoliko kazni u izraelskim zatvorima, a pušten je u martu 2010. u sklopu napora da se postigne veća razmena zarobljenika za Gilada Šalita, kaplara IDF koji je kidnapovan od strane Hamasa 2006. Aruri je nastavio da učestvuje u sklapanju sporazuma koji predviđeno je oslobađanje više od 1.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamenu za oslobađanje Šalita 2011.

On se preselio u Istanbul, ali je bio primoran da se preseli kada je Izrael popravio veze sa Turskom koje su prekinute zbog napada IDF-a na flotilu solidarnosti koja je krenula ka Gazi u kojoj je devet turskih državljana ubijeno tokom nasilnih sukoba na trajektu.

Nakon što je proveo vreme u Siriji, al-Aruri se na kraju preselio u Bejrut. Odatle je upravljao vojnim operacijama Hamasa na Zapadnoj obali, podstičući terorističke aktivnosti i dogovarajući transfer sredstava za plaćanje terorističkih napada.

On je takođe bio jedan od zvaničnika Hamasa koji je najbliže povezan sa Iranom i šiitskom grupom Hezbolah u Libanu.

Tamo je al-Aruri osnovao lokalne snage Hamasa od aktivista u libanskim izbegličkim kampovima. Grupa ima vojnu obuku i raketni arsenal, iako ne u istoj meri kao Hezbolah.

timesofisrael.com

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)