UDARNA GRUPA ZAVRŠILA MISIJU: Američki nosač aviona vraća se iz Crvenog mora u SAD

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

01. 01. 2024. u 21:05

UDARNA grupa nosača aviona USS "Džerald R. Ford" vratiće se u SAD narednih dana nakon što je više meseci bila raspoređena u Crvenom moru i pružala zaštitu Izraelu, saopštila je danas američka mornarica.

УДАРНА ГРУПА ЗАВРШИЛА МИСИЈУ: Амерички носач авиона враћа се из Црвеног мора у САД

Foto: Profimedia

Nosač aviona "Džerald R. Ford" i prateći ratni brodovi biće zamenjeni amfibijskim jurišnim brodom USS "Bataan" i pratećim ratnim brodovima, USS "Mesa Verde" i USS "Karter hol", navela je mornarica.

Ističe da su ta tri broda bila u Crvenom moru i da su tokom poslednjih nekoliko dana plovila ka istočnom Mediteranu.

"Bataanov" prateći ratni brod "Mesa Verde" je transportni i prevozi oko 2.000 marinaca iz 26. marinske ekspedicione jedinice, saopštila je američka Šesta flota.

Navodi da je "Karter hol" desantni brod koji prevozi amfibijske desantne brodove i njihovu posadu. 

Nosač aviona "Džerald R. Ford" poslat je u istočni Mediteran nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra. 

Nosač je ostao u istočnom Mediteranu dok su njegovi prateći ratni brodovi uplovili u Crveno more, gde su više puta presretali balističke rakete i dronove koje su iz Jemena lansirali pobunjenici Huti, preneo je AP.

Osim tog nosača, SAD su u istočnom Mediteranu rasporedile i nosač aviona USS "Dvajt D. Ajzenhauer" zbog zabrinutosti da bi sukob mogao da se proširi. 

"Ajzenhauer" je nedavno patrolirao u blizini Adenskog zaliva, na ušću plovnog puta preko Crvenog mora, gde su komercijalne brodove poslednjih sedmica napadali jemenski Huti.

Neprekidni napadi na komercijalne brodove doveli su do toga da su pojedine kompanije obustavile tranzit kroz moreuz Bab al-Mandeb koji povezuje Adenski zaliv sa južnim Crvenim morem, a zatim i Sueckim kanalom.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave