NOVA VERZIJA PVO SISTEMA PANCIR-SM: Naoružan hipersoničnim projektilima već stigao na front u Ukrajinu (VIDEO)

Novosti online

26. 12. 2023. u 19:12

RUSKI mediji javili su da nova verzija PVO sistema Pancir već učestvuje u ratnim operacijama u Ukrajini u punom obimu.

НОВА ВЕРЗИЈА ПВО СИСТЕМА ПАНЦИР-СМ: Наоружан хиперсоничним пројектилима већ стигао на фронт у Украјину (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Prema RIA Novostima, unapređeni PVO sistem Pancir-SM pokazuje povećanu efikasnost u poređenju sa baznom verzijom. Ova poboljšanja nude značajno prošireni domet detekcije, praćenja i angažovanja, navodno je sposobna za presretanje mini-dronova, vođenih artiljerijskih projektila i balističkih ciljeva velike brzine.

Pancir-SM je drumski pokretni protivvazdušni odbrambeni sistem koji se montira na kamione i naoružan komandnim navođenim raketama zemlja-vazduh i parom automatskih topova kalibra 30 mm sa dve cevi.

Modernizovani Pancir-SM uključuje napredni sistem za upravljanje vatrom sa najsavremenijim radarom sa faznom rešetkom za detekciju i praćenje zajedno sa optičko-elektronskim kompleksom.

Može da se pohvali sposobnošću da identifikuje male ciljeve na udaljenosti do 75 kilometara, dok korišćenje novouvedenih vođenih hipersoničnih projektila proširuje domet presretanja na 40 kilometara.

Ranije otkrivene pozadinske informacije ukazuju na integraciju Pancir-SM sa novim hipersonično vođenim raketama, udvostručujući domet dejstva u poređenju sa prethodnim modelom Pancir-S, koji je imao domet od 20 kilometara.

Sposobnost sistema da otkrije i neutrališe mete takođe je povećana sa 15 na 18 kilometara visine. Pored toga, pored ovih novih raketa, modernizovani sistem može da koristi i rakete iz kompleksa Pancir-S1.

Sklop se može konfigurisati za samo pet minuta, uz vreme reakcije od pet sekundi. SM verzija je predstavljena prvi put na sajmu 2019. godine.

Ratna mornarica Rusije već dobija nove PVO sisteme „Pancir-ME“, saopštila je državna korporacija „Rostek“ početkom ove godine.

Pancir-ME je sposoban da otkrije ciljeve na dometu od 75 km i uništi ih u radijusu od 40 km od broda na 15 km visine, istovremeno gađajući četiri cilja.

Krajem 2022 godine Rusija je pustila u rad i novi raketni brod. Reč je o brodu projekta 22800 poznatom pod imenom Karakurt. Ovaj brod je prvi u ruskoj floti naoružan protivvazdušnim raketnim kompleksom Pancer-M. Brod se zove Ciklon.

Evidentno da ruska vojska ima dugoročne planove za sistem. Moskva će nesumnjivo konstatno procenjivati performanse sistema i raditi na poboljšanju njegovih sposobnosti razvojem novih varijanti u svetlu uloge koju trenutno zadaju problemi na bojnom polju.

SISTEMI PANCIR U RAZLIČITIM MODIFIKACIJAMA

Odbrambeni sistem Pancir je značajan element ruskog odbrambenog arsenala. Verzija Pancira S1 je između ostalog korišćena i za odbranu ruskog predsednika Vladimira Putina i Moskve.

Kada je Kremlj bio napadnut, medijski izveštaji su ukazivali da su ruski sistemi PVO Pancir strateški raspoređeni na krovovima nekoliko ključnih zgrada u Moskvi, uključujući i krov sedišta ruskog Ministarstva odbrane.

U više navrata pojedini vojni stručnjaci su isticali nedostatke PVO sistema Pancir-S. Međutim, sistemi su bili široko raspoređeni na bojnom polju, posebno nakon što je Ukrajina nabavila najsavremenije artiljerijske granate i projektile od svojih sponzora u NATO-u.

Uz jedinstvenu prednost dva nezavisna kanala za navođenje, odnosno radara i elektrooptike, Pancir S1 pokazuje izuzetnu sposobnost da istovremeno gađa ne samo jednu već dve mete.

Sudeći prema tvrdnjama iz Rusije o čestoj i blagovremenoj nadogradnji, sistem se u hodu razvija da bi se popunili nedostaci. Ukrajina je, sa svoje strane, već primetila da je efikasnost njenih HIMARS sistema značajno smanjena.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)