BAJDEN PRIZNAO: Nisam od Netanijahua tražio prekid vatre

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

23. 12. 2023. u 22:44

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden rekao je da u današnjem telefonskom razgovoru nije od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zatražio prekid vatre u Pojasu Gaze.

БАЈДЕН ПРИЗНАО: Нисам од Нетанијахуа тражио прекид ватре

Foto Tanjug/AP

- Imao sam dug razgovor sa Netanijahuom i to je bio privatni razgovor. Nisam tražio prekid vatre - rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara.

Prethodno je Bela kuća saopštila da su dvojica lidera razgovarala o razvoju događaja u ratu između Izraela i Hamasa.

Iz Netanijahuovog kabineta je saopšteno da je u današnjem razgovoru izraelski premijer „izrazio zahvalnost za poziciju SAD u Savetu bezbednosti“.

Netanijahu je ponovio da će Izrael nastaviti rat "dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi“, koji uključuju uništenje Hamasa i povratak izraelskih talaca kući.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u petak ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojim se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane, prenosi AP.

Sjedinjene Američke Države su prethodno stavile veto na ruski amandman na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija, u kojem je Moskva predložila prekid vatre u Pojasu Gaze.

Od 15 stalnih članica Saveta bezbednosti UN, 10 je glasalo za ruski amandman, četiri su ostale uzdržane, dok su SAD bile protiv, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UN. O revidiranom dokumentu pregovarale su SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao predstavnik arapskih nacija.
 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)