TRAMPA SAPLIĆU U KOLORADU: Novi udarac za lidera republikanaca kome kandidaturu pokušavaju da uzdrmaju brojne optužnice

A.Vojinović

21. 12. 2023. u 07:00

ODLUKA suda Kolorada da zabrani bivšem šefu Bele kuće Donaldu Trampu da se takmiči na predsedničkim izborima 2024. godine u ovoj saveznoj državi novi je pokušaj "saplitanja" lidera republikanaca kome kandidaturu već pokušavaju da uzdrmaju brojne optužnice za različita krivična dela. Sada je povod za "rampu", prema navodima sudijske komisije, Trampova navodna uloga u neredima koje su njegove pristalice izazvale u Kapitolu 6. januara 2021. godine, kada je život izgubilo petoro ljudi. Trampov tim najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu SAD, a on poručio da ga "neće ućutkati".

ТРАМПА САПЛИЋУ У КОЛОРАДУ: Нови ударац за лидера републиканаца коме кандидатуру покушавају да уздрмају бројне оптужнице

FOTO: Tanjug/AP

- Kad god se ove radikalne demokrate okupe, donesu neku odluku protiv mene, baš im hvala. Neprijatelji hoće da uzmu moju slobodu, jer hoće da uzmu vašu slobodu. To im nikada neću dozvoliti. Hoće da me ućutkaju, jer ja nikada neću dozvoliti da vas ućutkaju, i na kraju nisu oni krenuli na mene, već su krenuli na vas, a ja im samo stojim na putu i uvek ću im stajati na putu - poručio je Tramp.

Primena ove odluke odložena je, međutim, do 4. januara, da bi se dalo vremena za ulaganje žalbe. Ukoliko slučaj bude otišao na Vrhovni sud, odluka se neće primenjivati sve dok ne bude doneta konačna presuda. Zvaničnici Kolorada saopštili su da pitanje mora da se reši do 5. januara, odnosno, roka za štampanje glasačkih listića za stranačke izbore u toj državi.

- Svesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Takođe, svesni smo naše svečane dužnosti da primenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti i bez uticaja na reakciju javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo - navele su sudije, par meseci uoči 5. marta, kada republikanci biraju predsedničkog kandidata za četvorogodišnji mandat u Beloj kući.

Bivši predsednik SAD ovim gestom Kolorada ubeležen je kao prvi političar kome je stavljena etiketa nepodobnog za Belu kuću i rampa da se takmiči u nekoj saveznoj državi. Sada se otvara pitanje i da li će i neke druge države krenuti stopama Kolorada. Inače, Tramp u Koloradu na prethodnim predsedničkim izborima 2016, kada je pobedio protivkandidatkinju Hilari Klinton i 2020. godine, kada je izgubio od Džozefa Bajdena, nije osvajao srca birača ove države.

Trampov portparol Stiven Čang izjavio je da su demokrate "u stanju paranoje" zbog vođstva njegovog šefa i da su "izgubili veru u propalo Bajdenovo predsedništvo", pa su morali da pribegnu izbacivanju imena republikanskog kandidata sa glasačkih listića, preneo je "Foks njuz". Profesor prava sa Univerziteta "Džordž Vašington" Džonatan Tarli ocenio je presudu kao "upadljivo nedemokratsku", dodavši da je sud uzeo najšire moguće, pravno gledano, tumačenje zakona i ustava da bi doneo odluku.

- Taj 6. januar je bio odvratan dan i oni koji su počinili zločine treba da budu krivično gonjeni. Međutim, ne treba ga posmatrati kao događaj u svrhu diskvalifikacije predsedničkog kandidata i stvaranja pravno klizavog puta za svaku drugu državu u kojoj su slučajevi u toku ili će biti pokrenuti. Ovo je vreme kada nam je zapravo potrebna demokratija. Moramo da dozvolimo biračima da glasaju i da čujemo njihovu odluku. A sud je upravo rekao: "Nećete to dobiti u Koloradu" - zaključio je Tarli za "Foks njuz".

Sijarto: Svetski mediji ćute

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto osudio je "ćutanje" medija i međunarodnih institucija posle odluke Vrhovnog suda Kolorada. "Hajde da na trenutak razmislimo šta bi bilo ukoliko bi se nešto slično dogodilo u nekoj centralnoevropskoj zemlji koju vodi patriotska vlada. Koliko bi minuta trebalo Evropskom parlamentu da proglasi smrt demokratije? Koliko bi prošlo pre nego što bi Stejt department objavio saopštenje u kojem osuđuje presudu i koliko bi minuta trebalo da prođe da se na svim platformama svetske liberalne medijske mreže proglasi uništenje vladavine prava?", upitao je Sijarto. Umesto toga, ističe, u slučaju Trampa, "imamo tišinu".

Republikanci uz Donalda

ZABRANU Vrhovnog suda u Koloradu osudili su Trampovi konkurenti iz partije na izborima za predsedničkog kandidata republikanaca. Oni su izjavili da ne žele da se Trampovo ime ne nađe na glasačkom listiću. "Levica se poziva na 'demokratiju' kako bi opravdala svoju upotrebu moći, čak, i ako to znači zloupotrebu sudske moći da bi se uklonio kandidat sa glasačkog listića na osnovu lažnih zakonskih osnova. Vrhovni sud SAD bi trebalo to da preokrene", napisao je guverner Floride Ron de Santis na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)