PUT OZAKONJENJU EUTANAZIJE? U Italiji o trošku države prvi put odobreno potpomognuto samoubistvo teško oboleloj osobi

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

16. 12. 2023. u 13:30

U ITALIJI je sprovedena eutanazija, prvi put o trošku države, po zahtevu žene iz Trsta, obolele od progresivne multiple skleroze.

ПУТ ОЗАКОЊЕЊУ ЕУТАНАЗИЈЕ? У Италији о трошку државе први пут одобрено потпомогнуто самоубиство тешко оболелој особи

Foto: EPA

Postupak je sproveden po odluci tamošnjeg suda, a pacijentkinja je smrtonosni "lek", koji su odobrile zdravstvene vlasti, ubrizgala sama, u svom stanu, uz pomoć ovlašćenog lekara.

Uprkos pažljivom postupku, razvila se polemika u Italiji da li je ona "žrtva" u "državnoj eutanaziji", ili je uspostavljen izbor za smrt. U Italiji ne postoji još normativ o eutanaziji, već se pomaže odlukama Ustavnog suda, uz preduslove. Ali, sada se najavljuje donošenje regionalnih zakona o proceduri za pristup medicinski potpomognutom samoubistvu.

Borba u Italiji da se omogući osobama koje dugo boluju od neizlečivih i progresivnih bolesti izbor, trajala je godinama, a započelo je udruženje "Luka Košoni". Košoni je bio i optužen za pomoć takvim osobama, iako su bile saglasne da okončaju život.

Ovog puta, 55-godišnja žena, koja je želela da je zovu Ana, živela je zahvaljujući mehaničkim napravama, ali je bila lucidna. Njoj je 4. jula stigla odluka suda za čin koji je želela, a u septembru je sud, pošto je proučio da li su ispunjeni svi uslovi, naložio Univerzitetu "Đulijano Izontina" u Trstu da izvrši sve provere.

- Volela sam život, svoje bližnje svom snagom i sa istim intenzitetom sam se opirala i izdržavala u telu koje nije više moje - poručila je pred smrt Ana, zaključivši da se konačno oseća slobodna.

Dosadašnji slučajevi, njih pet, obavljeni su uglavnom u Švajcarskoj, uz plaćanje unapred.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave