NEMA IZLAZA IZ POJASA GAZE: Sukob na Bliskom istoku ušao u treći mesec, oružane borbe jačaju, humanitarne operacije slabe

A.Vojinović

09. 12. 2023. u 07:00

NEMA izlaza za stanovnike Gaze. Tu uznemirujuću tvrdnju juče je izneo šef Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits, upozorivši da humanitarni program UN u palestinskoj enklavi više ne funkcioniše. Sve to dolazi u trenutku kada je sukob na Bliskom istoku zakoračio u treći mesec, a Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju da napreduju u Pojasu Gaze, sukobljavajući se sa članovima Hamasa. Iako međunarodne snage pokušavaju da diplomatski dogovore novo primirje, Bela kuća je srušila te nade, objavivši da sukobljene strane nisu ni blizu dogovora o novoj humanitarnoj pauzi.

НЕМА ИЗЛАЗА ИЗ ПОЈАСА ГАЗЕ: Сукоб на Блиском истоку ушао у трећи месец, оружане борбе јачају, хуманитарне операције слабе

Foto: Tanjug

- To znači da ako planirate humanitarnu isporuku u Gazi danas, morate imati u vidu i verovatnoću da će ona biti prekinuta, da može biti napadnuta, da može biti opljačkana, da može biti zaustavljena, preusmerena - naveo je Grifits, dodavši da uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi, takođe, znači da će bolesti postati rasprostranjenije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručuje da "ostaje imperativ da Izrael zaštiti civile".

- Ali, ostao je jaz, što sam i rekao kada sam bio tamo, između namere da se zaštite civili i rezultata koje vidimo na terenu - rekao je Blinken na konferenciji za novinare posle susreta sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom u Vašingtonu.

Šef agnecije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) Filipe Lazarini je upozorio da "dolazimo do tačke bez povratka u Gazi, gde očigledno nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava stvara ožiljke na našoj kolektivnoj savesti". On je pozvao na izdvajanje dodatnih sredstava i apelovao da države moraju da pronađu političku volju da okončaju ovu tragediju, preneo je britanski "Gardijan".

- Ako ne budemo reagovali sada i zaustavili pokolj, to će zauvek ukaljati naš kredibilitet kao predstavnika međunarodne zajednice i podstaći beskrajne cikluse nasilja koji će nas na kraju sve zahvatiti - istakao je on.

UNRVA, istovremeno, navodi da su 133 njena radnika ubijena od 7. oktobra, dok je od početka rata prijavljeno 129 incidenata u prostorijama agecije, dok su neki objekti više puta pogođeni. Organizacija navodi da je čak 1,9 miliona ljudi, što čini više od 85 odsto stanovništva Pojasa Gaze, raseljeno, a mnogi od njih više puta. Dodaju i da su skloništa UNRVA prepuna i da nema dovoljno pomoći da bi se zadovoljile ogromne potrebe.

U međuvremenu, izraelska vojska je izvela udare na više od 450 ciljeva palestinske militantne grupe u Pojasu Gaze u kojoj su, kako tvrdi IDF, ubijeni brojni operativci Hamasa. Među pogođenim lokacijama su bile i vojne baze, osmatračnice i skladišta oružja.

U napadu izraelskih snaga na palestinski izbeglički kamp Fara na Zapadnoj obali gde je smešteno 7.000 izbeglica poginulo je šestoro civila, među kojima je i dete, a na desetine je ranjeno, izvestila je agencija VAFA. Ranije tokom dana, 18 Palestinaca je povređeno u sukobima zapadno od Vitlejema, od kojih se dvojica nalaze u kritičnom stanju.

IDF su juče sprovele racije i u Sandžaru, Tulkarmu, Hebronu i nizu drugih lokacija. Izraelska vojska tokom dana bombardovala je najstariju i najveću džamiju u Pojasu Gaze, Veliku Omari džamiju na kojoj je pričinjena velika materijalna šteta.

Za sinoć je bila zakazana nova sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj su arapske i islamske zemlje pozvale na glasanje o nacrtu rezolucije kojom se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći. Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Guteres nedavno poslao SB u kojem poziva 15 članica toga tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca. Palestinsko predsedništvo uoči glasanja apelovalo je na sve članice SB UN da glasaju za humanitarno primirje.

Ubijen još jedan talac

VOJNO krilo Hamasa, brigade Al-Kasam, saopštilo je da je izraelski vojnik Sahar Baruh (25) koji je držan kao talac, ubijen juče u sukobu između pripadnika te palestinske grupe i jedinice izraelskih specijalnih snaga koja je sprovodila operaciju spasavanja zarobaljenika. U saopštenju se precizira da su njihovi borci otkrili jedinicu specijalnih snaga u pokušaju spasavanja talaca i napali je, ubivši i ranivši nekoliko vojnika. Time se broj talaca koji Hamas drži na nepoznatoj lokaciji u Pojasu Gaze sada sveo na 137. "Nećemo komentarisati psihološki rat koji Hamas nastavlja da vodi protiv naroda Izraela", rekao je portparol izraelske vlade Ejlon Levi, na brifingu za novinare na pitanje o tvrdnjama Hamasa o neuspešnoj raciji izraelskih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)