BELA KUĆA OGRANIČILA ISPORUKU ORUŽJA IZRAELU? Da li je Bajden prihvatio da uslovi Izrael daljom vojnom pomoći

Novosti online

27. 11. 2023. u 00:25

SJEDINjENE Američke Države mogle bi da ograniče isporuke oružja Izraelu, najavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u intervjuu za Si-Bi-Es.

БЕЛА КУЋА ОГРАНИЧИЛА ИСПОРУКУ ОРУЖЈА ИЗРАЕЛУ? Да ли је Бајден прихватио да услови Израел даљом војном помоћи

Municija i oružje sa Zapada spremni za Ukrajinu, Foto AP

-Bajden je odgovorio na pitanje i priznao da takva ideja postoji, prokomentarisao je Salivan reči američkog predsednika koji je uvođenje uslova za slanje vojne pomoći nazvao "dragocenom idejom".

Istovremeno, Bajdenov savetnik naglasio je da američke vlasti svoj dosadašnji pristup u okviru palestinsko-izraelskog sukoba smatraju efikasnim, jer omogućava "postizanje rezultata".

Reč je o povratku talaca, privremenom prekidu ratnih dejstava i snabdevanju humanitarnom pomoći stanovnika Pojasa Gaze.

Na pitanje novinara da li stav Vašingtona znači da "neće biti ograničenja", Saliven je odgovorio: "Ne, svi smo videli šta je rekao. On je tu ideju prihvatio".

U sredu je postalo poznato da su Izrael i Hamas, uz posredovanje Katara i Egipta, postigli prvi sporazum velikih razmera od eskalacije sukoba 7. oktobra. Strane su se, naime, složile da prekinu vatru na četiri dana kako bi razmenili desetine talaca i zatočenika koje drže.

Primirje je počelo u petak ujutro. Prema uslovima primirja, ono može trajati najviše deset dana. U okviru sporazuma, u Pojas Gaze će svakodnevno ulaziti 200 kamiona sa humanitarnom pomoći i četiri sa gorivom i gasom za domaćinstva.

Pored toga, za to vreme bi do 100 izraelskih talaca moglo biti oslobođeno u dve faze, u zamenu za 300 palestinskih zatvorenika. U prva četiri dana očekuje se povratak 50 zatvorenika. Hamas je već oslobodio 17 talaca, uključujući žene i decu, a Izrael je zauzvrat u toku dana oslobodio 39 Palestinaca.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)