TRAMPOV "DVOJNIK" NA ČELU ARGENTINE: Ukida Centralnu banku, menja veru u judaizam, papu smatra komunistom, protiv abortusa

A.Vojinović

21. 11. 2023. u 08:04

KONTROVERZNI političar i predstavnik ekstremne desnice Havijer Milei (53) u naredne četiri godine biće na čelu Argentine. Čovek koga porede sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i koji je obećao da će iskoreniti visoku inflaciju u zemlji odneo je pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora nad bivšim ministrom ekonomije Serhijem Maseom.

ТРАМПОВ ДВОЈНИК НА ЧЕЛУ АРГЕНТИНЕ: Укида Централну банку, мења веру у јудаизам, папу сматра комунистом, против абортуса

Foto Tanjug/AP

Prema preliminarnim rezultatima, Milei je osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je Masi pripalo 44 procenta. Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora bila je 76 odsto.

- Od danas počinje rekonstrukcija Argentine i kraj propadanja države. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na mesto u svetu koje nikada nije trebalo da izgubi. Radićemo rame uz rame sa svim nacijama slobodnog sveta kako bismo pomogli u izgradnji boljeg sveta - pozdravio je građane Buenos Ajresa novoizabrani predsednik.

Obećao je da će preduzeti drastične promene kako bi se uhvatio ukoštac sa argentinskom "tragičnom realnošću" - rastućom inflacijom i rasprostranjenim siromaštvom. Tokom predizborne kampanje govorio je i da će ukinuti Centralnu banku, nacionalnu valutu zameniti američkim dolarom. Predlagao je i zabranu abortusa.

Populista i pristalica teorija zavere, samoprozvani anarho-kapitalista, pobedom je iznenadio i svetsku političku scenu, na kojoj, inače, desnica sve više osvaja srca glasača. Milei je doskoro bio nepoznat na političkoj sceni Argentine, kojoj se pridružio pre nekoliko godina. Po zanimanju je ekonomista, a jedno vreme uživao je u statusu TV zvezde. U programu uživo se hvalio svojom seksualnom izdržljivošću, posle čega je stekao popularnost.

Među njegovim brojnim kontroverznim stavovima koje je javno iznosio, izdvaja se i onaj kada je papu Franju nazvao "komunistom" i "predstavnikom zla na Zemlji". Takođe, izjavio je i da bi želeo da promeni veru i pređe u judaizam, dodavši da bi to ipak moralo da sačeka kraj njegove političke karijere. Jednom prilikom je na "Iksu" napisao "Isus nije plaćao porez". Kada je reč o spoljnoj politici, kao buduće bliske saradnike isturio je SAD i Izrael.

Zbog njegove ekscentrične ličnosti i kontroverznih stavova često su ga poredili, kako sa Trampom, tako i sa bivšim brazilskim liderom Žairom Bolsonarom. Milei je, kao i Tramp, izrazio želju da premesti argentinsku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. Govorio je i da se zalaže za zabranu abortusa i ukidanje ministarstva za žene, rod i različitost, kao i ministarstva nauke. Zalaže se i za legalizaciju vatrenog oružja.

Novoizabranom predsedniku Argentine, koji stupa na dužnost 10. decembra, pobedu su čestitali aktuelni argentinski predsednik Alberto Fernandez, kao i predsednici SAD i Brazila. Čestitka je stigla i od Trampa, koji je istakao da je ponosan na Mileija i da će on "učiniti Argentinu ponovo velikom". Milijarder i vlasnik "Iksa" Ilon Mask objavio je da je "pred Argentinom prosperitet".

Inflacija 143 odsto

Milei na poziciju šefa Argentine dolazi u trenutku kada je inflacija u zemlji dostigla čak 143 odsto! U ovoj južnoameričkoj državi dvoje od pet ljudi živi u siromaštvu, a vrednost nacionalne valute, pezosa, u strmoglavom je padu, pa mnogi do kraja meseca ne mogu da priušte da kupe osnovne namirnice.

Klonirani psi i Kosovo

NOVI predsednik Argentine brine o pet pasa koji su, inače, klonovi njegovog prethodnog kućnog ljubimca Konana, koji je dobio ime po junaku istoimenog filma sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi. Zove ih svojom "četvoronožnom decom", a svi su mastifi. - Moja kuća je kao Kosovo. Za dve nedelje pojeli su skoro četiri fotelje - rekao je Milei 2018. godine na argentinskoj TV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)