KIM DŽONG UN TESTIRA “UBICU GUAMA”: Nova raketa ima zadatak da pogodi američke baze u Pacifiku

P. Z. S. /militarywatchmagazine.com

17. 11. 2023. u 22:22

SEVERNA Koreja je započela kopneno testiranje motora prvog i drugog stepena za svoju prvu poznatu klasu balističkih raketa srednjeg dometa na čvrsto gorivo, navodi se u izveštaju državne Korejske centralne novinske agencije od 15. novembra.

КИМ ЏОНГ УН ТЕСТИРА “УБИЦУ ГУАМА”: Нова ракета има задатак да погоди америчке базе у Пацифику

Foto Tanjug/AP

-Raketna industrija DNRK je ponovo je razvio novi tip motora na čvrsto gorivo velikog potiska za balističke rakete srednjeg dometa, koji su od važnog strateškog značaja, navodi se u izveštaju i dodaje da su oba „bila veoma uspešna“. Prvi testovi obavljeni su prvog i drugog stepena motora 11. i 14. novembra, što je „pružilo sigurnu garanciju za pouzdano ubrzanje razvoja IRBM sistema novog tipa. Napredak u razvoju balističke rakete srednjeg dometa na čvrsto gorivo prati uspešan razvoj prve balističke rakete interkontinentalnog dometa na čvrsto gorivo u zemlji, Hvasong-18, koja je uspešno testirana 13. aprila 2023. i ponovo 12. jula.

Severna Koreja je sredinom 2000-ih uvela svoju prvu klasu balističkih raketa na čvrsto gorivo, a Hvasong-11 je dizajniran na osnovu studija relativno stare sovjetske rakete 9K79 Točka za koju se smatralo da je obezbedila Sirija. Nove balističke rakete na čvrsto gorivo počele su da ulaze u upotrebu od kasnih 2010-ih, uključujući balističke rakete srednjeg dometa Pukuksong-1 i Pukuksong-2 koje mogu da pogode američke baze širom Japana, a zatim KN-23 i KN-24 rakete kratkog dometa. Rakete srednjeg dometa tako ostaju poslednja velika klasa koja nije videla razvijene rakete na čvrsto gorivo. Rakete na čvrsto gorivo imaju mnogo kraće vreme lansiranja, što je posebno dragoceno zbog toga što Severna Koreja raspoređuje svoj arsenal iz mobilnih lansera i oslanja se na mobilnost radi preživljavanja. Upotreba kompozita na čvrsto gorivo omogućava skladištenje projektila sa punim gorivom, što je neprocenjivo u ratnim situacijama i stvara mnogo veće izazove neprijateljskim naporima da neutrališe arsenale na zemlji.

Za Severnu Koreju, primarna uloga njenog arsenala balističkih raketa srednjeg dometa je da obezbedi opcije za napade na američke vojne objekte na Guamu, koji služi kao ključno središte za pomorske, vazdušne i sve više pomorske operacije širom istočne Azije.

Zemlja je prvi put stekla pouzdanu sposobnost da pogodi mete na ostrvu 2016. godine sa Hvasong-10, nakon čega je usledila indukcija Hvasong-12 2017. Tamo gde je prva ICBM u zemlji koja je ušla u upotrebu, smatra se da je Hvasong-14 s obzirom da je njegov motor izveden iz motora Hvasong-12, Hvasong-12-ov naslednik na čvrsto gorivo će verovatno imati motor izveden iz ICBM-a, Hvasong-18, a ne obrnuto. Severna Koreja je takođe postigla značajan napredak u razvoju hipersoničnih klizećih vozila za balističke rakete srednjeg dometa, povećavajući značajnu mogućnost da će se raketa na čvrsto gorivo za koju se razvijaju novi motori integrisati na takva vozila. Ovo bi obezbedilo neprocenjivu sposobnost da se zaobiđe sve gušća protivvazdušna odbrana koja je raspoređena na Guamu.

Pošto su Severna Koreja i Sjedinjene Države zvanično ostale u ratnom stanju, sposobnost da se neutrališu američke baze širom istočne Azije decenijama je visoko cenjena od strane planera odbrane u Pjongjangu, posebno zbog istorijskog sećanja na Korejski rat kada su baze širom Istočne Azije Azija korišćena za napade na korejsku teritoriju bila je daleko van domašaja uzvratnih udara.

(militarywatchmagazine.com)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola