"SVETSKA BEZBEDNOST U NAJGOREM STANJU OD HLADNOG RATA" Orban: Politika Evrope suočava se sa ozbiljnim izazovima

Tanjug

03. 11. 2023. u 13:51

PREMIJER Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da su u poslednje vreme burna dešavanja u svetu i dodao da se politika Evrope suočava sa ozbiljnim izazovima.

СВЕТСКА БЕЗБЕДНОСТ У НАЈГОРЕМ СТАЊУ ОД ХЛАДНОГ РАТА Орбан: Политика Европе суочава се са озбиљним изазовима

Foto: Tanjug/AP

- Odgovori Evrope na te izazove snažno će uticati na njene odnose sa turkofonim državama - rekao je Orban na Samitu turkofonih država u Astani, prenosi MTI.

Naveo je da je svetska bezbednost, iz ugla Evrope, trenutno u najgorem stanju od kraja Hladnog rata.

- Situacija nikada nije bila tako teška i komplikovana u proteklih 30 godina, kao sada - rekao je Orban, podsetivši da u Ukrajini već više od 18 meseci besni rat, da je na Bliskom istoku izbio oružani sukob, kao i da raste pretnja od terorizma u Evropskoj uniji.

Mađarski premijer je istakao da takođe rastuće cene energenata štete konkurentnosti Evropske unije.

- Dilema Evrope se odnosi na to da li ima interes da stvara blokove u svetskoj ekonomiji ili da razvija globalne mreže i povezanost - rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, postoje dva trenda u Evropi.

- Prvi pokušava da gurne Evropu ka prekidanju ekonomskih veza sa Rusijom koje su u osnovi evropske ekonomije i debati o obuzdavanju evropsko-kineskih odnosa. Drugi trend, čiji je zagovornik Mađarska, želi da ojača saradnju, a međuzavisnost vidi kao priliku za napredak i rastuću konkurentnost - rekao je Orban.

Govoreći o ratu između Ukrajine i Rusije, mađarski premijer je naveo da taj sukob dovodi ceo kontinent u neposrednu opasnost.

- Moram da kažem da je evropska strategija očigledno propala u proteklih 18 meseci - rekao je on.

Orban je naveo da je prvobitni plan bio da se Ukrajina bori dok Zapad bude davao novac i oružja, nakon čega će Kijev pobediti, a u Rusiji će doći do smene rukovodstva.

- Taj ambiciozan plan nije uspeo - istakao je mađarski premijer, ali je dodao da EU sada razmatra da Ukrajini pošalje još 50 milijardi evra, "što je znak da većina i dalje smatra da bi prethodnu, propalu strategiju trebalo finansirati".

On je naglasio da Mađarska poziva na "plan B" koji ima za cilj prekid vatre, mirovne pregovore i izgradnju nove evropske bezbednosne arhitekture koja je "ohrabrujuća za Ukrajinu, ali i prihvatljiva za Rusiju".

- Nova evropska bezbednosna struktura mora uključiti i Tursku, a preko nje i sve turkofone zemlje jer se održiva i dugoročna evropska bezbednost ne može zamisliti bez Turske - rekao je Orban.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa