UPOZORENJE IZ BERLINA: EU carine na kineske automobile naškodiće Nemačkoj

Tanjug

20. 10. 2023. u 16:32

POTENCIJALNO uvođenje dodatnih uvoznih dažbina Evropske unije na električne automobile proizvedene u Kini moglo bi da naškodi Nemačkoj, upozorio je ministar saobraćaja te zemlje.

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ БЕРЛИНА: ЕУ царине на кинеске аутомобиле нашкодиће Немачкој

Foto: Tanjug/AP

-Nemačka ekonomija zavisi od otvorenih tržišta, rekao je Folker Vising u intervjuu za "Blumberg", dodavši da bi njegova zemlja trebalo da garantuje "jednake uslove tržišta" za sve.

Evropska komisija je prošlog meseca najavila istragu o navodnim subvencijama koje je kineska vlada pružila "Tesli", "BID-u" i drugim tamošnjim proizvođačima i izvoznicima električnih automobila.

Očekuje se da će istraga, koja takođe uključuje "BMV" i druge zapadne proizvođače automobila koji izvoze kineska električna vozila u EU, trajati otprilike godinu dana i mogla bi dovesti do toga da Brisel uvede dodatne uvozne carine, piše američki medij i dodaje da bi to moglo izazvati odgovor Pekinga koji bi naškodio "BMV-u", "Folksvagenu" i "Mercedesu", kojima je Kina najveće izvozno tržište.

Nemački ministar saobraćaja je u intervjuu takođe rekao da podržava uvođenje sintetičkog goriva u širok dijapazon industrija, ali da ne smatra da bi vazduhoplovstvo i transportna industrija trebalo da imaju povlašćen pristup ovom gorivu, kojeg i dalje ima u ograničenim količinama.

"Blumberg" navodi da će konkurencija za pristup klimatski neutralnim gorivima ometati ambiciozni cilj vazduhoplovne industrije da dostigne neutralni nivo emisija ugljenika do 2050. godine. 

(RT.RS)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)