"NEMCI REHABILITUJU NACIZAM" Zaharova bez dlake na jeziku oplela po Berlinu

Novosti Onlajn

09. 10. 2023. u 21:29

STAV nemačke Vlade po pitanju saradnje ukrajinskih nacionalista sa nemačkim nacistima tokom Drugog rata može se oceniti kao otvorena rehabilitacija nacizma kroz manipulaciju istorijskim činjenicama, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

НЕМЦИ РЕХАБИЛИТУЈУ НАЦИЗАМ Захарова без длаке на језику оплела по Берлину

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Povod za njen komentar je saopštenje Vlade Nemačke u listu „Junge Velt“ u kojem se navodi da Vlada osuđuje svaki oblik desničarskog ekstremizma, rasizam i antisemitizam, ali da nije spremna da tim rečima okarakteriše nacističkog kolaboracionistu Stepana Banderu, diviziju SS „Galičina“*, OUN-UPA (organizacije zabranjene u Rusiji) ili savremeni ukrajinski nacistički bataljon „Azov“. Ističe se da je Vlada Nemačke na sva pitanja o širenju i ispoljavanju neofašizma u Ukrajini odgovorila da „nema podatke“ o tome.

- Tako danas izgleda otvorena rehabilitacija nacizma – kroz manipulaciju istorijskim podacima, otvorenu zamenu pojmova, prećutkivanje i negiranje odredbi Nirnberške presude, a zatim, kao rezultat toga, naoružavanje neonacista u Ukrajini. Nisam sigurna da je moguće popuniti praznine u obrazovanju vladajuće nemačke elite - napisala je Zaharova na Telegramu.

Podsećanja radi, nemačka ambasadorka u Kanadi Sabina Šparvaser prisustvovala je incidentu u kanadskom parlament, kada je ukrajinski ratni veteran Vafen SS-a dočekan ovacijama. I ona je zdušno sa kanadskim parlamentarcima aplaudirala pripadniku zloglasne nacističke jedinice, a nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pravda se da ona nije znala njegovu prošlost.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BRUKA I SRAMOTA! Ovo su hiljade navijača na Vimbldonu uradile Novaku Đokoviću nakon što ih je prozvao za bahatost