MOGU LI SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU UTICATI NA RAT U UKRAJINI: Evo šta kažu iz Kremlja

Novosti online

09. 10. 2023. u 12:03

KREMLj zabrinuto prati zaoštravanje izraelsko-palestinskog sukoba, ova situacija je potencijalno opasna zbog širenja eskalacije, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

МОГУ ЛИ СУКОБИ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ УТИЦАТИ НА РАТ У УКРАЈИНИ: Ево шта кажу из Кремља

Foto Tanjug

- Sa velikom zabrinutošću pratimo ono što se dešava oko Izraela na Bliskom istoku. Ova situacija potencijalno preti da se rasplamsa i zbog toga je, naravno, predmet naše zabrinutosti ovih dana. Preduzeli smo neophodne korake kako bismo shvatili situaciju - rekao je Peskov, komentarišući prognozu osnivača partije LDPR Vladimira Žirinovskog o rasplamsavanju sukoba na Bliskom istoku zbog koga će „svi zaboraviti na Ukrajinu“.

Prema rečima Peskova, Žirinovski je dao veoma mnogo raznih izjava koji su sadržale apsolutno preciznu analizu tendencije razvoja nekih događaja i procesa na svetskom nivou u budućnosti.

- Što se tiče toga da li će Ukrajina biti zaboravljena ili ne, još jednom ponavljam, naša specijalna vojna operacija se nastavlja. Svi ciljevi će biti ostvareni - poručio je portparol.

Peskov je takođe ocenio da situaciju između Izraela i Palestine treba ubrzo vratiti u miroljubive okvire, jer odvijanje nasilja može prouzrokovati dalju eskalaciju što je opasno po region.

On je istakao da trenutno u rasporedu ruskog predsednika Vladimira Putina nije predviđen kontakt sa liderima Izraela i Palestine u skorije vreme, ali da u slučaju potrebe oni mogu biti dogovoreni.

U subotu ujutru Izrael je bio meta raketnog napada bez presedana iz pravca Pojasa Gaze. Ispaljeno je više od 3.000 raketa. Borci Hamasa su posle masovnih raketnih napada prodrli u pogranične oblasti na jugu republike.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u obraćanju naciji saopštio da je zemlja u ratnom stanju. On je naredio da se sprovede masovna mobilizacija rezervista.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave