"VAŠINGTON POST" TVRDI: Zapadni i ukrajinski zvaničnici traže od medija da lepše pišu o ukrajinskoj ofanzivi

Novosti online

07. 10. 2023. u 21:11

ZAPADNI zvaničnici zahtevaju od medija da predstavljaju ukrajinsku kontraofanzivu u lepšem svetlu, otkriva "Vašington post".

ВАШИНГТОН ПОСТ ТВРДИ: Западни и украјински званичници траже од медија да лепше пишу о украјинској офанзиви

Foto printskrin Jutjub tvzvezda.ru

Američki list tvrdi da se oni trude da spreče opadanje javne podrške pružanju vojne pomoći Kijevu u narednim mesecima.

Usred sve sve češćih priznanja zapadnih medija da dugo najavljivana ukrajinska kontraofanziva ne ide ni približno kako se očekivalo, "Vašington post" navodi da su se "ukrajinski i zapadni zvaničnici poslednjih nedelja fokusirali na preoblikovanje narativa".

Ova navodna strategija mogla bi imati veze i sa pojačanim kritikama u nekim zapadnim zemljama, koje su dovele u pitanje nastavak vojne pomoći Kijevu.

Dok zapadne pristalice Ukrajine u javnosti nastupaju odlučno po pitanju kontraofanzive, privatno su sve više zabrinuti da bi otvoreni sukob mogao preći u zamrznutu varijantu, kao i da kijevske snage ne mogu da probiju rusku odbranu, navodi ovaj medij.

"Vašington post" primećuje da je nekoliko zapadnih zvaničnika u svojim skorašnjim brifinzima posvetilo neuobičajenu pažnju načinu na koji se izveštava o napretku ukrajinske vojske.

Ilustracija telegram rybar

U jednom primeru koji citira ovaj list, neimenovani zvaničnik je pozvao novinare da "malo razvedre diskurs" i prestanu da se previše fokusiraju na svakodnevna dešavanja na terenu, kako ne bi propustili "širu sliku."

Isti zvaničnik je takođe navodno pokušao da smanji očekivanja tokom brifinga, rekavši da ukrajinska pobeda ne mora nužno značiti ponovno osvajanje "svakog dela teritorije do datuma iks", uprkos insistiranju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je to za Kijev jedini prihvatljiv ishod.

Ukrajinski zvaničnici ograničavaju pristup novinarima liniji fronta, pravdajući to bezbednosnim razlozima, nastavlja "Vašington post".

Specijalni zvaničnici se staraju da osetljive teme, kao što su gubici Kijeva, ne izađu u javnost.

Ilustracija telegram rybar

Krajem prošlog meseca, "Njujork tajms" je izvestio da usporavanje kontraofanzive podrazumeva "ogromne rizike za Ukrajinu".

List je istakao da, "ako izgleda malo verovatno da će ponovo zauzeti velike delove zemlje, podrška Zapada bi mogla da oslabi, bilo zbog nedostatka političke volje ili nespremnosti da se donira više oružja."

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije