"OVO JE ČISTO LUDILO" Moravjecki: Tuskova koalicija razmatra narušavanje energetskog sporazuma sa SAD

Tanjug

03. 10. 2023. u 19:52

PREMIJER Poljske Mateuš Moravjeci izjavio je danas da Građanska platforma (PO) Donalda Tuska razmatra narušavanje poljsko-američkog energetskog sporazuma, što je, kako je ocenio, krajnje neodgovorno.

ОВО ЈЕ ЧИСТО ЛУДИЛО Моравјецки: Тускова коалиција разматра нарушавање енергетског споразума са САД

Mateuš Moravjecki / Foto AP

- Tuskova koalicija razmatra kršenje poljsko-američkog energetskog saveza. Ovo je čisto ludilo i krajnja neodgovornost. Borimo se i nastavićemo da se borimo za bezbednost Poljske - napisao je premijer na Fejsbuku, komentarišući izjavu poslanice PO Ursule Zelinske da će njena politička opcija uzeti u obzir povlačenje iz ugovora za projektovanje nuklearne elektrane.  

Na pitanje o sporazumu koji je potpisan sa SAD u vezi sa prvom nuklearnom elektranom u Poljskoj, ona je odgovorila da je potrebno utvrditi koliko je taj sporazum obavezujući i kakve su kazne za povlačenje iz njega.

Napomenula je da će građanska koalicija razmotriti povlačenje iz ugovora o prvoj nuklearnoj elektrani u Poljskoj.

Moravjecki je istakao da se sa američkim partnerima gradi garancija energetske bezbednosti Poljske, kao i da je "Tuskov tim prespavao najvažnije godine za poljsku energetsku industriju". 

- Zahvaljujući savezništvu sa SAD i dobroj saradnji, omogućićemo ne samo energetsku bezbednost, već i hiljade radnih mesta i brz ekonomski razvoj zemlje. Samo stranka Zakon i pravda garantuju brz razvoj Poljske - rekao je premijer.

Krajem septembra, poljski državna kompanija "Polskie Elektrovnie Jadrove" potpisala je ugovor sa konzorcijumom Vestinghaus i Behtel za projektovanje prve nuklearne elektrane koja će biti izgrađena u Pomeraniji.

Ugovor o projektantskim uslugama ESC (Ugovor o inženjerskim uslugama) predviđa projektovanje glavnih komponenti nuklearne elektrane. 

Sporazumom je predviđeno i projektovanje lanaca snabdevanja, podrška investicionom procesu i priprema dokumentacije za građevinsku dozvolu.

Kako je planirano, izgradnja će početi 2026. godine, a prvi blok bruto električne snage 1.250 megavata biće pušten u rad 2033. godine, prenela je poljska agencija PAP.

 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!