RUSIJA STVARA MOĆNU „KRILATU PEŠADIJU“: Udarnu pesnicu činiće Ka-52, Mi-28 i tenkovi (VIDEO)

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

02. 10. 2023. u 19:30 >> 20:41

OČEKUJE se da će desantne trupe ruske vojske dobiti značajna pojačanja u vidu helikoptera i tenkova.

РУСИЈА СТВАРА МОЋНУ „КРИЛАТУ ПЕШАДИЈУ“: Ударну песницу чиниће Ка-52, Ми-28 и тенкови (ВИДЕО)

Foto: Arhiva



Ovu odluku, kako su izvori u Ministarstvu odbrane zemlje saopštili izdanju „Izvestija“, obeležilo je formiranje novih divizija armijske avijacije u okviru Vazduhoplovstva i povećan broj tenkovskih jedinica.

„Plave beretke“, jedna od nekoliko oznaka ruskih vazdušno-desantnih snaga, biće opremljene flotom od Ka-52, Mi-28 i najsavremenijih helikoptera Mi-8AMTŠ-VN. Pored toga, broj tenkova u njihovim redovima će se značajno povećati. Važno je napomenuti da je ovo strateško unapređenje u velikoj meri oblikovano poukama izvučenim iz ruske vojne operacije u Ukrajini, kako bi se povećala efikasnost njene takozvane „krilate pešadije“.


NOVE MOGUĆNOSTI

Vazduhoplovstvo će videti dodavanje novih jedinica vojnog vazduhoplovstva, zajedno sa porastom tenkovskih jedinica. Vazduhoplovstvo će biti dopunjeno jurišnim helikopterima Ka-52 i Mi-28, koji su pokazali svoju efikasnost tokom specijalne operacije u Ukrajini. Štaviše, padobranci će biti nadograđeni najnovijim jurišnim transportnim helikopterima Mi-8AMTŠ-VN.

Foto printskrin youtube Secret Weapons

Izvori podsećaju na prvobitne planove stvaranja brigade u potpunosti sa armijskom avijacijom u okviru Vazdušno-desantnih snaga, pre nastanka Severnog vojnog okruga. Ovi planovi, nekada napušteni, sada se ponovo razmatraju.

U prethodnoj diskusiji za „Izvestija“, general-pukovnik Andrej Serdjukov, komandant Vazdušno-desantnih snaga, priznao je da uz upotrebu helikoptera vojne avijacije, vazdušno-desantne jedinice mogu efikasno da se bore protiv visoko mobilnih formacija potencijalnog neprijatelja, „u različitim fizičkim i geografskim okruženjima”, nezavisno od dostupnosti mreže aerodroma.

Foto: EPA

On je dalje naveo da korišćenje vojne avijacije značajno smanjuje verovatnoću da će iskrcavanje trupa biti gađano neprijateljskom vatrom, povećava brzinu kretanja i širi opseg iskrcavanja boraca na željenu lokaciju.

Pukovnik Valerij Jurjev, predsednik Saveza ruskih padobranaca, otkrio je za Izvestija eksperimentalnu novu formaciju koja se koristi tokom vežbi pre operacije. Objašnjava: „Spremljene su helikopterske jedinice, slične onima koje je planirano da se upoznaju sa osobljem. Manevarska i vatrena moć padobranaca je značajno povećana kao rezultat ovih vežbi. Ideja o ovoj formaciji je obećavajuća.”

Pukovnik je konstatovao i stvarnu upotrebu desantnih jedinica, navodeći da se one uglavnom ne koriste po nameni – za sletanje u pozadinu neprijatelja, po mišljenju vojnog stručnjaka.

Foto Rosoboronexport

Osvrćući se na specijalnu operaciju u Ukrajini, primetio je: „Taktički desant u Gostomelu je naš pravi element. Trenutno su Vazdušno-desantne snage raspoređene kao motorizovane jedinice. Tenkovi su njihova primarna vatrena moć koja garantuje rezultate. Juriš na neprijateljske tvrđave naoružane samo mitraljezom je neizvodljiv.”

Viktor Murahovski, vojni ekspert, smatra da je vreme za jačanje Vazdušno-desantnih snaga i podelio je tu perspektivu sa Izvestijama, uključujući lekcije naučene iz Severnog vojnog okruga.

On je naveo: „Povećana je proizvodnja raznih helikoptera Ka-52, Mi-28 i Mi-8, kao i tenkova. Ovi helikopteri bi omogućili padobrancima da izvode efikasne operacije sletanja na malim dubinama. Tenkovi, zajedno sa teškim borbenim vozilima pešadije i artiljerijom, ostaju jedna od kritičnih snaga u kopnenim operacijama za pomoć padobrancima u probijanju pripremljene odbrane i dostizanju dubine taktičkog sletanja. Dalje, artiljerija Vazdušno-desantnih snaga i Kopnene vojske dobijaju nove automatizovane sisteme za upravljanje vatrom. Ovo će omogućiti još efikasnije napade na cilj. Sva ova tehnologija, zajedno, poboljšaće sposobnosti Vazdušno-desantnih snaga.”

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP



STRAŠAN PRIDOŠLICA

Relativno novi dodatak na vazduhoplovnoj sceni, helikopter Mi-8AMTŠ-VN treba da nabave padobranci. Ovo je usledilo nakon potpisivanja ugovora o nabavci prvih deset jedinica na Vojnom forumu 2019.

Ovaj model helikoptera je široko opremljen za raznovrsnu upotrebu, može se pohvaliti širokim borbenim i sletnim mogućnostima. Dakle, čini ga idealnim za specijalne snage i vazdušno-desantne jedinice. Njegova unapređena modifikacija motora takođe ga postavlja iznad svojih prethodnika, omogućavajući pouzdanu upotrebu 24 sata dnevno i nezavisno od vremenskih uslova.

Helikopter Mi-8AMTŠ-VN donosi impresivan arsenal pogodan za vazdušne i kopnene ciljeve. Njegovo spoljno oslanjanje može da primi dva mitraljeza kalibra 12,7 mm, nevođene raketne jedinice i kontejnere za topove.

Foto: printskrin

Značajna karakteristika aviona je njegov napredni sistem nadzora i navođenja. Ovo takođe podržava upotrebu Ataka protivtenkovskih projektila i vazdušnih bombi.

Prilagođavanje širine naoružanja u vezi sa dodeljenim zadacima proširuje opseg ciljeva helikoptera. Može se efikasno boriti protiv kopnene opreme, oklopnih vozila i drugih helikoptera.

Druga pouzdana imena na terenu su helikopteri Ka-52 i Mi-28, oba opremljena za borbe protiv oklopnih vozila i ljudstva na bojnom polju. Ka-52 aligatoir, takođe poznat kao „radni konj“, ponosi se otpornošću i pouzdanošću, a opremljen je topom od 30 mm, nevođenim protivavionskim projektilima, protivtenkovskim projektilima Whirlwind (Vihr, Vihor), vazdušnim bombama i drugim oružjem.

Mi-28NM se ističe kao helikopter za sve vremenske prilike. Predstavljajući vrhunsku efikasnost, unapređuje vozila prethodne generacije. Prethodni zahtev za vezom Mi-24 za rešavanje problema sada je zaobiđen uz pomoć samo nekoliko mašina.

Helikopteri Vojne avijacije Ka-52M i Mi-28NM sada su opremljeni novim „proizvodom 305“, lakom višenamenskom vođenom raketom. Oba ova helikoptera su pokazala impresivnu sinhronizaciju u operacijama o čemu svedoči SVO (Rusija naziva SVO „specijalnom vojnom operacijom“ rat u Ukrajini).


TEŠKE, ALI SUPER MOBILNE

U godinama koje su prethodile nastanku Severnog vojnog okruga, donosioci odluka u oružanim snagama su se opredelili za novu strategiju za korišćenje svojih „plavih beretki“. Vazdušno-jurišne jedinice, teže od prethodno angažovanih vazdušno-desantnih divizija, dobile su novi život, opremljene arsenalom tenkova, artiljerije i bespilotnih letelica [UAV].

Foto youtube weapons of the future

Napredujući do 2021. godine, pionirski bataljoni su počeli da se materijalizuju u redovima Vazdušno-desantnih snaga. Prema novom modusu operandi, očekuje se da vazdušno-desantne trupe izađu iz helikoptera i odmah budu spremne za borbu.

Značajno je da prisustvo ovih jedinica nudi taktičku prednost brzog rasporeda snaga u oblast koju protivnik najmanje očekuje, hvatajući ih nespremne.

U ovom trenutku postoji koncentrisan napor da se reformiše rusko vazduhoplovstvo. Ovo uključuje ponovnu procenu njihovog obima i strategije primene, što je poduhvat značajnog obima.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Tokom ere Sovjetskog Saveza, „plave beretke“ su bile indoktrinirane za masovne desantne operacije na evropskim ratnim pozorištima. Mandat vazdušno-desantnih divizija i pukova bio je da padobranom idu iza neprijateljskih linija. Njihova primarna misija je da pokrenu brze, ali snažne napade na ključne neprijateljske ciljeve, obuzdavajući potencijalno pojačanje na liniji fronta.

Međutim, „krilata pešadija“ sovjetske ere imala je uočljiv nedostatak, nedostatak teškog naoružanja i opreme. Ovaj nedostatak je opstao i u postsovjetskom periodu, pošto su vazdušno-desantne jedinice funkcionisale kao kvalifikovana laka pešadija u lokalizovanim sukobima. Strateški važne Vazdušno-desantne snage su sada predviđene za značajna pojačanja.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024