UZ RUSKI PASOŠ I PUŠKA U RUKE: Stranci koji imaju državljanstvo Ruske Federacije obavezni su da se prijave u evidenciju

Branko Vlahović, Od stalnog dopisnika - Moskva

01. 10. 2023. u 08:14

GASTARBAJTERI u Rusiji koji su odlučili da postanu ruski državljani i dobili pasoše i druga dokumenta moraće da se prijave komesarijatima da ih uvedu u vojnu evidenciju. Oni mlađi mogu da očekuju vojni poziv i slanje na front u Ukrajinu. Zato će mnogi stranci sada mnogo dobro razmisliti da li da zatraže ruski pasoš ili zadrže samo privremeni boravak što takođe daje određene privilegije, s tim što ne mogu da budu pozvani u vojsku.

УЗ РУСКИ ПАСОШ  И ПУШКА У РУКЕ: Странци који имају држављанство Руске Федерације обавезни су да се пријаве у евиденцију

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovih dana u više regiona Rusije policija je masovno odvozila u vojne komesarijate građane iz bivših sovjetskih republika koji su dobili ruske pasoše da ih upišu u vojnu evidenciju. Pravno gledano, oni stranci koji se odluče da uzmu rusko državljanstvo stiču, ne samo prava koja imaju oni koji su rođeni u Rusiji, nego i obaveze. To je razlog što se sada "pridošlice" podsećaju na obaveze prema novoj domovini, u kojoj koriste privilegije prilikom zapošljavanja kao i pravo na zdravstveno osiguranje i penzijski staž.

Nedavno je u Sankt Peterburgu policija u jednoj "bazi" gde se trguje na veliko povrćem zadržala stotinak građani koji su imali ruske pasoše, a nisu bili uvedeni u vojnu evidenciju. Policija ih nije zadržala, tamo su ih upisali u vojnu evidenciju i pustili da odu na posao ili kućama. Novopečene građane Rusije proverili su i u Orlovskoj oblasti kao i u Čeboksariju i Novočeboksarsku. Na pijacama u Kalugi i Belgorodu gde rade mnogi "novopečeni Rusi", došljaci iz centralne Azije, takođe je policija odvela ljude da ih uvedu u vojnu evidenciju.

Došljaci se nerado opredeljuju da zatraže državljanstvo RF zbog mogućeg odlaska na front

Sa fotografija se vidi da se jedan broj stranaca koje je policija dovezla u vojne komesarijate preplašio misleći da nameravaju odmah da ih pošalju na front. Međutim, nije tako jer nikoga u Rusiji sa ulice ne šalju na ratište. Neki od gastarbajtera su dobrovoljno otišli u Ukrajinu jer ih je privukla plata koja je veća od dve hiljade evra mesečno.

Što se Srba tiče, njih je veoma malo ostalo u Rusiji, uglavnom oni koji su oženjeni Ruskinjama, jer je za pripadnike našeg naroda veoma malo posla. Tek mali deo Srba ima istovremeno i ruski pasoš, a nema mnogo ni onih koji imaju privremeni boravak.

Prema službenoj statistici u 2022. oko 691.000 stranaca dobilo je rusko državljanstvo. Godinu dana ranije taj broj je bio još veći. Čak 735.000 gastarbajtera je dobilo ruski pasoš i oslobodilo se muka stalne evidencije i mukotrpne procedure za dobijanje radne dozvole.

Državljanstvo

ŠTO se tiče onih koji imaju dvojno državljanstvo koje sada priznaje i Rusija, njih to ne oslobađa obaveze da se upišu u vojnu evidenciju.

Najviše novopočenih Rusa je iz bivših sovjetskih republika iz Azije. U poslednjih pet godina najmanje milion gastarbajtera iz tih bivših južnih sovjetskih republika dobilo je ruski pasoš. Značajan broj su muškarci u dobu između 30 i 40 godina.

Kiril Kabanov, rukovodilac Nacionalnog antikorupcionog komiteta kaže da je minimalan broj došljaka koji su dobili ruska dokumenta a zatim dobrovoljno došli u vojne komesarijate da ih upišu u evidenciju. Ostali "zaboravljaju" na tu obavezu, a predviđena kazna je do sada bila svega tri hiljade rubalja što je po sadašnjem kursu 30 evra. Od 1. oktobra oni koji neće da se prijave u vojnu evidenciju mogu biti kažnjeni u rasponu od deset do trideset hiljada rubalja. Novopečeni ruski građanin je dužan i da saopšti informaciju o promeni posla i mesta stanovanja, kao i o bračnom stanju. Kazna za "zaboravne" je do pet hiljada rubalja.

Dan ujedinjenja sa četiri oblasti

RUSIJA je juče prvi put obeležili Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom Federacijom, a reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan ujedinjenja Donjecke narodne republike, Luganske narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.
Pre godinu dana, 30. septembra, desio se odlučujući, istinski istorijski i sudbonosni događaj - potpisani su sporazumi o prijemu u sastav Rusije četiri nova subjekta Federacije. Milioni stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti su načinili su svoj izbor - da budu sa svojom otadžbinom, naveo je Putin u čestitki, prenosi agencija RIA Novosti.

Sudeći po ruskim medijima, u društvu postoji klima da se stranci šalju na front a ne samo da koriste privilegije.

 - Ideja je dobra i ja je podržavam. Stranci koji žele ruski pasoš i sva prava kao i ostali građani Rusije, od besplatnog lečenja, obrazovanja sve do penzije, moraju da prihvate i obaveze - rekao je Mihail Burda, docent Ruske akademije narodne privrede i državne službe pri predsedniku RF.

On smatra da će se mnogi građani bivših sovjetskih republika sada možda i predomisliti povodom zahteva da budu primljeni u rusko državljanstvo. Burda objašnjava da čim stranac dobije ruski pasoš, on više nije pridošlica već građanin RF. U Ustavu RF u članu 59 jasno je napisano da je svaki građanin dužan da štiti otadžbinu ako je u uzrastu za poziv u armiju i ukoliko je dobrog zdravlja. 

BONUS VIDEO:

SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa