HAOS: Premijer Švedske traži pomoć od vojske zbog porasta uličnih obračuna

Tanjug

29. 09. 2023. u 08:13

PREMIJER Švedske Ulf Kristerson pozvao je vrhovnog komandanta Švedskih oružanih snaga Mikaela Bidena da pomogne u suzbijanju porasta ubistava povezanih sa sukobom između kriminalnih grupa.

ХАОС: Премијер Шведске тражи помоћ од војске због пораста уличних обрачуна

Foto: Tanjug/TT News Agency via AP

Njih dvojica će se danas sastati sa šefom policije kako bi razgovarali o ulozi vojske, prenosi Bi-Bi-Si.

Biden je za list "Dagens niheter" naveo da je spreman da pomogne policiji. Nije jasno na koji će se tačno način vojska umešati, ali postoje najave da bi vojnici mogli da preuzmu određene policijske dužnosti kako bi policiji oslobodili resurse za borbu protiv kriminala.

U Švedskoj je ovog meseca ubijeno 12 osoba u sukobu kriminalnih grupa, što je najveći broj od decembra 2019. godine, objavili su tamošnji mediji. Kristerson je rekao da Švedska do sada nije videla ništa slično, kao i da "nijedna druga zemlja u Evropi" nije iskusila ovakvu situaciju. On je naveo da deca i nevini posmatrači sve više stradaju u sukobima bandi.

U izveštaju švedske vlade objavljenom 2021. godine navodi se da svake godine u pucnjavi umru četiri osobe na milion stanovnika, što je više od evropskog proseka, gde u pucnjavama umire 1,6 osoba na milion stanovnika. Švedska policija povezuje visoku stopu kriminala sa slabom integracijom imigranata, povećanjem jaza između bogatih i siromašnih i upotrebom droga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!