PENTAGON: SAD će učiniti sve moguće da izbegnu rat sa Kinom

Novosti online

17. 09. 2023. u 22:00

SJEDINjENE Američke Države treba da učine sve što je u njihovoj moći da izbegnu rat sa Kinom, smatra predsedavajući Združenog generalštaba američkih snaga, general Mark Mili.

ПЕНТАГОН: САД ће учинити све могуће да избегну рат са Кином

Foto: Printskrin

-Trebalo bi da učinimo sve što je moguće da izbegnemo otvoreni oružani sukob sa Kinom, rekao je on u intervjuu za „Si-En-En“.

Mili je dodao da su SAD već učestvovale u dva „rata velikih sila“, aludirajući na Prvi i Drugi svetski rat, i da do takvog sukoba sa Kinom ne treba da dođe.

Istovremeno, prema rečima američkog generala, u slučaju „kineske invazije na Tajvan“, Vašington će biti u stanju da je odbije. Mili je istakao da Sjedinjene Američke Države žele „mirno rešenje“ situacije između Kine i Tajvana.

 

O KINESKIM BALONIMA IZNAD SAD

Komentarišući kineski balon oboren u februaru, Mili je rekao da američka obaveštajna zajednica veruje da balon nije prikupljao obaveštajne podatke.

-Procena obaveštajne zajednice pokazuje sa velikom pouzdanošću da balon nije prikupljao obaveštajne podatke, rekao je Mili.

Mili je objasnio da Kina nije mogla da kontroliše kretanje balona, s obzirom na značajnu visinu na kojoj on leteo i jakih vazdušnih struja koje su onemogućavale kretanje aparata protiv vetra zbog motora.

U februaru su se odnosi Pekinga i Vašingtona pogoršali zbog incidenta sa kineskim balonom koji je preleteo celu teritoriju SAD i oboren iznad Atlantika. SAD su tvrdile da je on prikupljao obaveštajne informacije, Peking je to negirao, nazvavši aerostat meteorološkim, a njegov ulazak u američki vazdušni prostor – slučajnim.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)