RAT U UKRAJINI: Zelenski tvrdi da VSU napreduje na južnom frontu

Novosti onlajn

10. 09. 2023. u 07:22 >> 00:44

RAT u Ukrajini ušao je u 564. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски тврди да ВСУ напредује на јужном фронту

Foto AP

Blinken: Ukrajinske vlasti bi mogle pristati na pregovore sa Moskvom


 Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da veruje da je Ukrajina spremna da pregovara sa Rusijom ako ruska strana pokaže interesovanje za diplomatiju.

- Što se tiče pregovora, potrebno je dvoje za tango. Do sada, nismo videli nikakve indikacije da (ruski predsednik) Vladimir Putin ima bilo kakav interes za smislenu diplomatiju. Ako to učini, mislim da će Ukrajinci biti prvi koji će se angažovati i mi ćemo ih podržati - rekao je Blinken u intervjuu za ABC.

On je dodao da svi žele da se sukob okonča, ali, kako je naveo, rat mora da se završi pod pravednim i trajnim uslovima koji odražavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Blinken je boravio u nenajavljenoj poseti Kijevu 6. i 7. septembra, tokom koje je najavio više od milijardu dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući 5,4 miliona dolara zaplenjene imovine ruskih oligarha.

 

Mili: Ukrajini ostalo nešto više od 30 dana borbe pre loših vremenskih uslova


Ukrajini je ostalo nešto više od 30 dana borbe pre nego što vremenske prilike počnu da ometaju kontraofanzivu, ocenio je načelnik Generalštaba vojske SAD, general Mark Mili.
Govoreći zajedno sa načelnikom generalštaba britanske vojske Tonijem Radakinom za Bi-Bi-Si, Mili je rekao da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo, kao i da se i dalje vode teške borbe.

Ocenio je da je prerano reći da li je kontraofanziva propala.

- Još ima dovoljno vremena, verovatno oko nekih 30 do 45 dana za borbu. Ima bitaka koje nisu gotove. Ukrajinci još nisu završili borbeni deo onoga što pokušavaju da postignu - rekao je Mili.

Kontraofanziva koju su ukrajinske snage pokrenule tokom leta ima za cilj oslobađanje teritorija koje je okupirala Rusija, ali do sada nisu ostvareni veći uspesi, uprkos tome što ukrajinski generalni tvrde da su probili prve linije odbrane ruskih snaga na južnom frontu.

- Rekao sam na početku rata, da će trajati dugo i da će se sporo razvijati, i da će biti mnogo žrtava, a to je upravo ono što se događa - rekao Mili.

General Toni Radakin je rekao da Ukrajina pobeđuje i da Rusija gubi.

- To je zato što je cilj Rusije bio da osvoji Ukrajinu i stavi je pod svoju kontrolu. To se nije desilo i nikada se neće desiti, i zato Ukrajina pobeđuje - rekao je on.

Dodao je da je Ukrajina povratila 50 odsto teritorije koju je Rusija zauzela, i da je napredak ukrajinskih snaga zavisio i od toga što je međunarodna zajednica ''primenila ekonomski i diplomtaski pritisak, od čega Rusija pati''.

 

 

Zelenski tvrdi: Ukrajinske snage napredovale na južnom frontu i u blizini Bahmuta (Artjomovska)

Ukrajinski predsedik Vladimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske trupe koje učestvuju u kontraofanzivi protiv ruskih snaga tokom ove nedelje napredovale na južnom frontu, kao i da je bilo određenih pomaka u blizini istočnog grada Bahmuta.

- U proteklih sedam dana napredovali smo u području Tavrije. U području Bahmuta takođe je bilo pomaka. Da, pomaka - rekao je Zelenski tokom video-obraćanja na svom nalogu na Telegramu.

Zelenski sumnja u saveznike

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je počeo da sumnja u iskrenost nekih zapadnih saveznika Kijeva, koji su tvrdili da će uvek podržavati ukrajinske oružane snage.

 

Blinken: Smatramo da će Ukrajina odlučiti da pregovara sa Rusijom

SAD smatraju da će Ukrajina odlučiti da pregovara sa Rusijom ako Moskva izađe sa takvom inicijativom, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Otkriveno šta Vašington očekuje od Maska

Američka administracija očekuje da će biznismen Ilon Mask nastaviti da u potpunosti pruža satelitske usluge Ukrajini, izjavio američki državni sekretar Entoni Blinken na Si-En-Enu, komentarišući vesti da je Mask2022. godine privremeno prestao da pruža ove usluge Kijevu.

- Ne mogu da govorim o konkretnoj epizodi. Mogu da kažem da je Starlink važno sredstvo za Ukrajince da međusobno komuniciraju, posebno za vojsku, da zaštite svu ukrajinsku teritoriju - rekao je on i dodao da očekuju da će ona i dalje biti od velikog značaja za Kijev.

Eksplozije u Melitopolju

Dve eksplozije odjeknule su u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti.

Neutralisan dron u Orlovskoj oblasti Rusije

Sredstva za elektronsko ratovanje neutralisala su ukrajinski dron u blizini sela Somovo u Orlovskoj oblasti Rusije, saopštila je regionalna uprava na Telegramu.

U saopštenju se dodaje da niko nije povređen i da je situacija pod kontrolom.

Eksplozije u Kijevu 

Ruske snage su rano jutros izvršile vazdušni napad na Kijev, a eksplozije su odjekivale širom ukrajinske prestonice i regiona skoro dva sata, dok su delovi pogođenih dronova pali na nekoliko centralnih okruga grada, saopštili su zvaničnici.

Svedoci su saopštili agenciji Rojters da su čuli najmanje pet eksplozija širom Kijeva, a na snimcima ukrajinskih medija vidi se da je više automobila oštećeno.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je jedna osoba povređena u Podilu, jednom od nastarijih naselja u gradu, i da je izbio požar u blizini jednog od gradskih parkova. Krhotine oborenih dronova pale su na Darnjicki, Solomjanski, Ševčenkovski, Svjatošinski i Podilski okrug, saopštili su Kličko i gradska vojna uprava.

U okrugu Ševčenkovski, ostaci dronova izazvali su požar u stanu, koji je brzo lokalizovan.

Trenutno nema izveštaja o povređenima, saopštio je na Telegramu Sergej Popko, načelnik kijevske vojne administracije. Moskva redovno vrši noćne napade na teritoriju Ukrajine, a u ruskom napadu u sredu je poginulo 17 ljudi u gradu Kostjantinovka, navodi Rojters.

BONUS VIDEO:

LjUDSKA PIRAMIDA: Takmičenje zadivljujuće ravnoteže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu