KINESKI PREMIJER O NOVIM SVETSKIM SUKOBIMA Li: Važno je izbeći ''novi hladni rat'' i zauzimanje strana

Tanjug

06. 09. 2023. u 15:28

KINESKI premijer Li Ćiang izjavio je danas da je važno izbeći ''novi hladni rat'' kada se radi o svetskim sukobima i ocenio da zemlje uključene u sukobe treba da na ''odgovarajući način rešavaju razlike i sporove''.

КИНЕСКИ ПРЕМИЈЕР О НОВИМ СВЕТСКИМ СУКОБИМА Ли: Важно је избећи нови хладни рат и заузимање страна

Foto: Profimedia

- Trenutno je veoma važno suprotstaviti se zauzimanju strana, blokovskoj konfrontaciji i novom hladnom ratu - rekao je Li tokom obraćanja na godišnjem samitu na kojem su učestvovale članice Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Kina, Japan i Južna Koreja, prenosi Rojters.

Zemlje ASEAN-a, koje su upozorile na opasnost od uvlačenja u sporove velikih sila, takođe vode šire razgovore sa Lijem, potpredsednicom SAD Kamalom Heris i liderima partnerskih zemalja, uključujući Japan, Južnu Koreju, Australiju i Indiju, dodaje agencija.

Ni predsednik SAD Džozef Bajden, ni njegov kineski kolega Si Đinping, ne prisustvuju samitu.

U izjavi na početku svog sastanka sa liderima ASEAN-a, Kamala Heris je rekla da su SAD posvećene regionu i dodala da će SAD nastaviti da vrše pritisak na huntu u Mjanmaru da okonča "užasno nasilje" koje je izbilo nakon vojnog udara 2021. godine.

Na sastanku predstavnika Japana i ASEAN-a, naglašena je ''važnost održavanja povoljnih situacija u regionu, posebno na Korejskom poluostrvu i Južnom kineskom moru'', rekla je indonežanska ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi.

 

BONUS VIDEO: OKOLINA MADRIDA RAZORENA -  Voda je opustošila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)