PREZADUŽENA NEMAČKA STEŽE KAIŠ: Produženje zabrane prekomernih kredita

I. Stanojević

05. 09. 2023. u 15:36

NEMAČKA vlada zalaže se za nastavak zabrane prekomernog zaduživanja, što je ugradila u svoj predlog budžeta za iduću godinu, koji šalje u Bundestag. Očekuje se da će rasprva o tome potrajati do sredine novembra. Liberalni ministar finansija u vladi kancelara Olafa Šolca Kristijan Lindner ističe da je cilj "povratak na finansijsko-političku normalnost posle više godina zaduživanja". Vanredno punjenje državne kase kreditima, odobreno je, izuzetno i suprotno nemačkom Ustavu, zbog pandemije virusa korona za period od 2020. do 2022. godine.

ПРЕЗАДУЖЕНА НЕМАЧКА СТЕЖЕ КАИШ: Продужење забране прекомерних кредита

Tanjug

Usledile su pandemija, pa energetska kriza zbog rata u Ukrajini. Stavljanje van snage uredbe o zabrani prekomernog zaduživanja dovelo je dotle da je Berlin uzimao kredite kao nikad do tada, što je zemlju dovelo u stanje zaduženosti bez presedana, podseća Dojče vele. Ovaj list konstatuje da je "očigledno prošlo vreme kad je državna kasa bila puna".

Lindner upozorava da su deficiti previsoki. Mere uvedene zbog krize podsticale su zaduživanje, veli Lindner i dodaje da se sada radi o konsolidaciji. Njegov predlog planira da zemlja u idućoj godini potroši 445 milijardi evra, što je, doduše, za oko 30 milijardi manje nego ove godine, ali i dalje oko 90 milijardi više nego 2019. godine, kad je donošen poslednji budžet pre kovida.

- Ovo je najizazovniji budžet ikada. Dogodine bi svi resori, osim Ministarstva odbrane, morali da štede. Mnogo toga, moraće da se preispita da bi se održala odredba o zabrani prekomernog zaduživanja. Nama je važno da na kraju bude sačuvana unutrašnja, spoljna i socijalna sigurnost. A to vidim u ovom budžetu - ocenjuje Denis Rode, socijaldemokrata koji je već deset godina član parlamentarnog Odbora za budžet.

Velika ušteda se postiže smanjenjem izdvajanja iz budžeta za penzijsko osiguranje i osiguranje za negu. Osim toga, oni koji imaju veće plate ne bi trebalo da dobijaju pomoć za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva.

- Zabrana prekomernog zaduživanja garantuje da budućim generacijama ne ostavimo prevelik teret kamata - podseća Oto Frike, poslanik vladajućih liberala i stručnjak za budžet.

Socijaldemokrate međutim, upozoravaju da su za podsticanje privrede neophodne investicije. Još ogorčenije se nastavku zabrane prekomernog zaduživanja protive Zeleni, treći partner u vladajućoj "Semafor koaliciji" u Berlinu. Oni se vajkaju da je za infrastrukturu i zaštitu životne sredine potrebno neuporedivo više novca.

glosa ako treba

Zabrani prekomernog zaduživanja protive se Zeleni, tvrdeći da je za infrastrukturu i zaštitu životne sredine potrebno mnogo više novca

Traže pomoć države

ZAHTEVA se povećana podrška građanima koji nemaju posao. Industrijske grane koje troše mnogo energije zahtevaju državnu pomoć, ili poreska rasterećenja, kod namirivanja troškova za struju. Ugostitelji se bore protiv povratka punog PDV, najavljenog za iduću godinu. Za sve potrebe, međutim, ima malo prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)