HOĆE LI ERDOGAN REŠITI SPOR OKO ŽITA? Turski predsednik danas sa Putinom u Sočiju

Novosti Onlajn

04. 09. 2023. u 11:25

RUSKI predsednik Vladimir Putin ugostiće danas turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, gde će se razgovarati o nastavku sporazuma o bezbednom transportu ukrajinskog žita preko Crnog mora uz posredovanje UN.

ХОЋЕ ЛИ ЕРДОГАН РЕШИТИ СПОР ОКО ЖИТА? Турски председник данас са Путином у Сочију

Foto: Tanjug/Turkish Presidency via AP

Putovanje do crnomorske turističke destinacije predstavlja retku posetu lidera jedne zemlje NATO-a Rusiji usred sveopšteg rata Moskve u Ukrajini.

Ali Erdogan je preuzeo ulogu posrednika između Ukrajine i Rusije. Turska nije podržala ratne sankcije Zapada. Ovo će biti prvi susret dvojice lidera od Erdoganovog reizbora za treći predsednički mandat u maju.

Moskva je u julu saopštila da suspenduje učešće u sporazumu starom godinu dana, kojim su stvoreni izvozni koridori za desetine miliona tona žitarica i đubriva, uprkos ruskoj pomorskoj blokadi Ukrajine. Dogovor, koji je Erdogan pomogao u pregovorima, smatra se ključnim za rešavanje globalne nesigurnosti hrane i smanjenje cena žitarica. Ukrajina je takođe veoma zavisna od izvoznih prihoda.

Ali Kremlj nije bio zadovoljan načinom na koji se pakt, zvanično poznat kao Crnomorska inicijativa za žito, sprovodi. Moskva kaže da želi da se uklone barijere ruskom izvozu hrane i đubriva u zamenu za dalju saradnju i traži oslobađanje od zapadnih sankcija po pitanju plaćanja, logistike i osiguranja brodova.

Sjedinjene Države i Evropska unija odbacile su žalbe Moskve kao neosnovane, rekavši da njihove sankcije nisu usmerene na rusko žito i đubrivo. Od okončanja sporazuma, Rusija je pojačala napade dronovima i raketama na ukrajinske luke za žito i infrastrukturu za skladištenje.

Ukrajina kaže da je u tom procesu uništeno i desetine hiljada tona žitarica. Kijev je poslednjih nedelja uspešno organizovao prolaz brodova kroz Crnomorski koridor, uprkos pretnji od napada. Rusija je zapretila da će sve brodove koji pristaju u ukrajinske luke tretirati kao potencijalne vojne mete.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)