"TO JE NAJKRAĆI, NAJSIGURNIJI I NAJEKONOMIČNIJI PUT": Netanjahu predložio izgradnju optičkog kabla preko Sredozemlja

Tanjug

03. 09. 2023. u 22:52

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu predložio je danas izgradnju infrastrukturnih projekata kao što je optički kabl koji bi povezao zemlje u Aziji i na Arabijskom poluostrvu sa Evropom preko Izraela i Kipra.

ТО ЈЕ НАЈКРАЋИ, НАЈСИГУРНИЈИ И НАЈЕКОНОМИЧНИЈИ ПУТ: Нетањаху предложио изградњу оптичког кабла преко Средоземља

Foto: Profimedia

On je izrazio uverenje da bi se takvi projekti mogli realizovati ako Izrael normalizuje odnose sa drugim zemljama u regionu, prenosi AP.

- Primer i najočigledniji put ka tome je optička veza. To je najkraći, najsigurniji i najekonomičniji put - rekao je Netanjahu nakon razgovora sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom. 

Netanjahu je ponovio da on i Hristodulides nastoje da ispune plan za izgradnju podmorskog električnog kabla snage od 2.000 megavata, poznatog i kao ''Evroazijski interkonektor'', koji bi trebalo da povezuje Izrael sa Kiprom i Grčkom, i koji treba da deluje kao rezervno rešenje za snabdevanje energijom i za Izrael i za Kipar.

- Želite da budete povezani sa drugim izvorima energije koji vam mogu omogućiti optimalniju upotrebu struje ili da imate opcije kada dođe do kvara u vašoj zemlji. To je nešto o čemu ozbiljno razgovaramo i nadamo se da ćemo to postići - rekao je izraelski premijer.

Kiparski predsednik Hristodulides je rekao da, s obzirom na potrebu Evrope za diversifikacijom energije u svetlu rata u Ukrajini, Kipar i Izrael žele da razviju ''pouzdani energetski koridor'' koji povezuje istočnomediteranski basen sa Evropom kroz razne projekte, uključujući gasovode i postrojenja za preradu tečnog prirodnog gasa (TNG).

- Klima neće postati hladnija, samo će biti toplije, a sa zagrevanjem našeg regiona i sveta, gašenje požara postaje zaista važna stvar - rekao je izraelski lider.

Razgovori Hristodulidesa i Netanjahua prethode trilateralnom sastanku sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, koji bi trebalo da bude održan sutra.
 

BONUS VIDEO: BIZARAN FESTIVAL - "Dok se krv ne prolije"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)