KOD ĆATE PRAVAC PO PROMENU POLA?! Nacrt zakona o rodnom samoopredeljenju od godinu dana trese Nemačku, Bundestag se sprema za raspravu

Ivana Stanojević

04. 09. 2023. u 07:00

U NEMAČKOJ službeni pol menja biološki! To znači da onaj ko želi da od muškarca postane žena i obratno, u ovoj zemlji više neće morati da se podvrgava operaciji, niti hormonskoj terapiji, nego je dovoljno da se izjasni crno na belo, o svojoj odluci obavesti lokalnu matičnu službu i sačeka tri meseca da sve poprimi punopravni oblik.

КОД ЋАТЕ ПРАВАЦ ПО ПРОМЕНУ ПОЛА?! Нацрт закона о родном самоопредељењу од годину дана тресе Немачку, Бундестаг се спрема за расправу

Foto AP

Ne može, doduše, da se predomisli u narednih godinu dana, ali posle isteka tog roka, avantura polne identifikacije može da krene jovo nanovo.

Starosni limit praktično ne postoji. Deca mlađa od 14 godina, dečaci i devojčice, za službenu promenu biološkog statusa moraju da donesu saglasnost roditelja. Tinejdžeri između 14 i 18 godina mogu da u državni registar uknjiže novi pol i bez pristanka roditelja, čak i protiv eksplicitne zabrane roditelja. U slučaju ozbiljnijih konflikata, odlučuje sudija za porodično pravo.

- Jedina obaveza za one koji na taj način menjaju pol je da žive s tom odlukom 12 meseci, a onda, ako požele, mogu da se vrate u svoj stari biološki pol, ili da izaberu neki drugi. Optičko približavanje izabranom polu nije obavezno, dovoljno je da se državi saopšti novo stanje stvari - pišu tamošnji mediji.

Nemačka vlada sačinila je nacrt Zakona o rodnom samoopredeljenju, koji službeno utvrđuje društveni i biološki pol osobe bez obzira na stvarni biološki status. Radi se o tome šta je na papiru, ne na osobi. Dokument se priprema za parlamentarnu proceduru kroz Bundestag. Ako sve prođe po planu koalicione vlade socijaldemokrata (SPD), zelenih i liberala (FDP), novi propis zameniće trenutno važeći Zakon o transseksualnosti iz 1980. godine. Neke od odredbi tog zakona već su stavljene van snage presudama Vrhovnog suda.

Foto AP

Taj sud je, iz sada važećeg zakona, ukinuo i odredbu da bračni par mora da se razvede pre nego što jedna ili obe strane promene status u matičnom registru. Ko sada u Nemačkoj želi da menja pol, mora da predoči sudu dva psihijatrijska veštačenja, što traje između pet i 20 meseci i košta oko 1.800 evra.

Sa novim Zakonom o rodnom samoopredeljenju vlada pojednostavljuje i značajno ubrzava proceduru. Za Zelene i liberale, ovo je odavno u vrhu političkih prioriteta. Zakonsko rešenje izrađeno je pod zajedničkom dirigentskom palicom Ministarstva za porodicu, koje vode Zeleni i Ministarstva pravosuđa, koje je resor liberala.

Namera im je bila da, još u junu, proslede papir u Bundestag na usvajanje. Do kašnjenja je, međutim, došlo zbog zamerki iz tabora socijaldemokrata kao glavnog koalicionog partnera. Bojeći se zloupotreba, MIP, koje vodi socijaldemokratski ministar, zahtevao je nekoliko promena. Između ostalog, da kriminalci ne mogu da izbegnu pravno gonjenje tako što će promenom pola otežati identifikaciju. Postoji, takođe i bojazan da bi i odbijeni azilanti koristili rupe u novom zakonu da bi ostali u Nemačkoj.

Ilustracija Tošo Borković

Novi pravni akt računa sa 4.000 takvih zahteva godišnje, u zemlji sa oko 83 miliona stanovnika. Mnogi članovi opozicionih konzervativnih demohrišćana, imaju kritički stav prema ovim zakonskim promenama i odbijaju odvajanje biološkog i pravno fiksiranog pola od onog upisanog u dokumente, a ne slažu se ni sa novom idejom "rotirajućeg" jednogodišnjeg statusa. Oštro se kritikuje i namera da se maloletnima dopusti da, bez pristanka roditelja, menjaju pol.

Vrh ove stranke se, međutim, za razliku od ostalih demohrišćana, drži rezervisano i odbija da zauzme jasan stav. U međuvremenu, zakonodavci već štancuju nove propise u ovoj oblasti, pod direktivom Zelenih. Tako bi u Nemačkoj uskoro moglo da bude protivzakonito, time i kažnjivo, takozvano pogrešno oslovljavanje.

Radi se o tome da bi vlada mogla da donese zakon kojim se krivičnim delom namerna pogrešna upotreba roda, što bi prekršioca koštalo i do 10.000 evra. Na primer, kad neko o ženi govori kao o "njemu", kad nekog zove starim imenom, koje je dobio na rođenju i imao do promene pola, moraće da odreši kesu.

Na ovakve najave, oglasilo se Ministarstvo za porodična pitanja koje pojašnjava da kazna nije za pogrešno imenovanje, niti pol, nego za "zlonamerno otkrivanje poverljivih informacija, kao što je otkrivanje pola koji je dodeljen protiv nečije volje".

- Dodeljeni pol osobe ne sme se otkriti, ni istraživati bez pristanka te osobe - precizira se na sajtu Ministarstva i dodaje da, ipak, "postoje izuzeci od ovog pravila, na primer, u sprovođenju zakona. - U obzir se uzima samo namerno ponašanje, jer se nesavesne radnje ne sankcionišu. Međutim, intenzivno maltretiranje transosobe već je odranije kažnjivo, jer se smatra uznemiravanjem.

Planirani zakon o samoopredeljenju jedan je od vodećih modela vladajuće koalicije kancelara Olafa Šolca. Ako prođe u Bundestagu, Nemačka će se ne samo pridružiti zemljama koje su već prihvatile samoopredeljenje, a to su Belgija, Španija, Irska, Luksemburg i Danska, nego i prednjačiti u mnogo čemu po tom pitanju.

Foto AP

Saune na mukama

JAVNE saune su se, preko noći, podigle na prioritetno mesto, promene u svojim takozvanim trans-zonama. U Nemačkoj i Austriji one su, većinom, otvorene za sve već decenijama, nezavisno od zakona o promeni pola. Kad transosobe danas zahtevaju pristup saunama, misle na onaj manji deo ovih objekata, rezervisan samo za jedan biološki pol, naime, biološke žene koje žele da sede na klupama među biološkim ženama i biološke muškarce koji žele da budu među biološkim muškarcima. Novi zakon u predlogu za sada prepušta vlasnicima sauna da sami odluče kako će se ponašati i koga primati, to jest, da li će, na primer, u isključivo žensku saunu pustiti biološkog muškarca samo zato što mu u ličnoj karti stoji da je, te godine, pravno gledano žena.

Stejt department parafirao "Iks"

AMERIČKI Stejt department izdao je prvi pasoš sa oznakom "Iks" umesto pola, pre dve godine, jednom interseksualnom muškarcu iz Kolorada. Tome je prethodila sedmogodišnja pravna bitka. On je rođen sa dvosmislenim polnim karakteristikama i u početku je odgajan kao dečak, služio je kao muškarac u mornarici, ali je identifikovan kao interseksualac, dok je pohađao Državni univerzitet Kolorado. Stejt department je, nedugo potom, saopštio da je pitanje dana kad će dodati treći rodni marker za nebinarne, interspolne i rodno nekonformne ljude, čemu prethodi ažuriranje kompjuterskih sistema i programa.

Austrija i hormonska terapija

U AUSTRIJI je, još od 1983. godine, moguće promeniti pol u matičnim registrima. U početku je bila neophodna operacija za usklađivanje stanja između dokumenta i biološkog statusa, ali od 2009. ne. Tada je Vrhovni sud poništio presudu niže instance i dozvolio tužitelju da se u registar upiše kao žena, iako je biološki pol ostao isti. Austrijski zakon je ipak restriktivniji od novog nemačkog, u pripremi. I dalje se, naime, zahteva da se osoba, koja u službenom registru menja pol, barem spoljašnjim izgledom, približi novoizabranom rodu. Uz to, pretpostavlja se da je odluka o promeni pola konačna, a ne sezonska, kako o predviđa Berlin. Zato se u Austriji od podnosilaca, osim veštačenja psihologa i psihoterapeuta, zahteva i hormonska terapija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave