POLITIKO: Makron zabranom abaje u školama ubio dve muve jednim udarcem

Tanjug

30. 08. 2023. u 18:24

ODLUKOM da se učenicama zabrani da nose abaje, muslimanske haljine koje pokrivaju skoro celo telo, predsednik Francuske Emanuel Makron je ubio dve muve jednim udarcem, piše Politiko.

ПОЛИТИКО: Макрон забраном абаје у школама убио две муве једним ударцем

Foto Tanjug/AP

Tom odlukom je poslao poruku desnici i podelio levicu, navodi list, ali napominje da postoji opasnost i od otvaranja Pandorine kutije.

Potpredsednik agencije za ispitivanje javnog mnjenja "OpinionWay" Bruno Žanbar kaže da je ova tema osetljiva.

- Šta je verski znak, a šta samo kodeks oblačenja - upitao je on.

Kaže da nove vladine smernice neće zaustaviti debatu o tome šta je prikladno nositi u školama i dodaje da je ovo samo početak priče. 

- Videćemo slučajeve u kojima će učenicima biti odbijen ulazak u škole. Ako odu na sud i pobede, pitanje će biti: da li nam treba novi zakon - navodi Žanbart.

Iako je francuski predsednik, nakon poraza na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, odustao od namere da proširi svoju sadašnju koaliciju na druge stranke, on i dalje traži podršku od desničarskih partija usred pripreme osetljivih zakona u vezi sa imigracijom, navodi Politiko.

Konzervativci, koji su tražili da se zabrana verskih simbola proširi i na univerzitete, pozdravili su odluku vlade, a čak je i "Nacionalni savez" Marin le Pen podržao nove smernice.

List piše da je Makron, ovom odlukom, poslao signal desnici da je njegova Renesansna partija spremna da napravi ustupke o pitanjima koja su najvažnija za desnicu.

Sa druge strane, odluka je izazvala ogorčenje na levici, a  poslanica iz "Nepokorene Francuske"

Klementin Oten čak je optužila vladu da pokušava da odlučuje o tome kakvu će odeću žene nositi.

Međutim, nisu svi levičari reagovali sa negodovanjem. Odluku o zabrani abaje u školama podržali su i socijalisti i komunisti.

Makron je za danas najavio sastanak sa liderima opozicionih partija, uključujući krajnje desničarski "Nacionalni savez" i kranje levičarsku "Nepokorenu Francusku", kako bi razgovarali o, kako je naveo, "širokoj političkoj inicijativi" za pronalaženje zajedničkog političkog osnova.

Zabranu podržava i velika većina građana Francuske, a prema nedavnom istraživanju IFOP-a čak 77 odsto Francuza kaže da se protivi verskim obeležjima u srednjim škola, dok nešto manje od polovine stanovništva kaže da se "veoma protivi" tome.

Zakon iz 2004. godine, kojim se zabranjuje nošenje islamskih marama u školama, umanjio je tenzije oko tog pitanja.

Međutim, tenzije su se ponovo rasplamsale nakon što je profesoru u predgrađu Pariza odrubljena glava 2020. godine, nakon niza terorističkih napada u Francuskoj i susednim zemljama.

 

BONUS VIDEO: GRČKA - Posledice razornog požara u nacionalnom parku "pluća Atine"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori