TRAMPU LJULJAJU KAMPANJU: Lider republikanca na klupi uoči glasanja za predsedničkog kandidata

A. V. V.

30. 08. 2023. u 11:47

ADVOKATI bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa nisu uspeli da odlože početak suđenja po optužbama za pokušaj lažiranja izbornih rezultata nakon predsedničkih izbora iduće godine, što bi ozbiljno moglo da mu poremeti kampanju. Savezni sudija je, umesto aprila 2026. godine, koji su tražili Trampovi branioci, za prvi dan suđenja odredio 4. mart 2024, dan pre takozvanog "super utorka", kada se u desetak američkih država održava glasanje za predsedničkog kandidata republikanca.

ТРАМПУ ЉУЉАЈУ КАМПАЊУ: Лидер републиканца на клупи уочи гласања за председничког кандидата

FOTO: Tanjug/AP

Okružna tužiteljka Tanja Čatkan oglušila se o argumente Trampovih branilaca, koji su zahtevali da sudski postupak njihovog klijenta počne posle predsedničkih izbora. S druge strane, specijalni tužilac Džek Smit je predložio da suđenje počne u januaru.

- Ovi predlozi su očigledno veoma udaljeni. Nijedan od njih nije prihvatljiv. Javnost ima pravo na brzo i efikasno rešavanje ovog pitanja. Napomenula bih da određivanje datuma suđenja ne zavisi i ne bi trebalo da zavisi od ličnih ili profesionalnih obaveza okrivljenog - rekla je sudija Čatkan.

Ona je dodala da će za bivšeg američkog predsednika suđenje morati da bude priritet i da neće menjati raspored suđenja na osnovu njegovih obaveza u vezi sa predsedničkom kampanjom.

Lider republikanca koji po anketama ubedljivo vodi u trci za predsedničkog kandidata crvenih, poručio je da će se žaliti na odluku sudije, istakavši na društvenim mrežama da je "sudija pristrasna i da ga mrzi", kao i da je tajming "baš ono što je američka korumpirana vlada želela".

Tramp, inače, za iduću godinu takođe ima zakazana suđenja po drugim optužnicama. Zasad je u njegovom kalendaru ubeleženo da će morati da se pojavi pred sudom u Njujorku, 25. marta, povodom optužbi za falsifikovanje poslovnih dokumenta zbog podmićivanja porno-zvezde Stormi Danijels. A 20. maja, na Floridi, sledi mu suđenje povodom nezakonitog rukovođenja poverljivim dokumentima.

Bivši šef Bele kuće, koji se za pet meseci suočio sa podizanjem čak četiri krivična postupka, ušavši u istoriju kao prvi nekadašnji američki predsednik kome je to pošlo za rukom, izjasnio se da nije kriv po svim optužbama. Tvrdi da su slučajevi protiv njega politički motivisani i da demokrate na taj način poklušavaju da ga spreče da se bori za drugi mandat.

Eminem "prekorio" Ramasvamija

REPER Eminem zatražio je od republikanskog predsedničkog kandidata Viveka Ramasvamija da prestane da koristi njegove pesme na predizbornim skupovima. Popularni pevač je podneo zahtev preko organizacije za prava izvođača BMI u pismu od 23. avgusta - "BMI će smatrati bilo koje izvođenje Eminemovih dela u Vivekovoj kampanji od ovog datuma, pa nadalje, kao materijalno kršenje svoje licence". Portparolka Ramasvamija rekla je da će on udovoljiti zahtevu Eminema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)