AMERIČKKU FEDERALNU VLADU ČEKA KATANAC? Spor republikanaca u Kongresu mogao bi da dovede do zatvaranja vlade

Tanjug

21. 08. 2023. u 23:51

SPOR između konzervativnih i umerenih republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa u vezi sa smanjenjem budžetskih troškova povećava rizik da će službe američke vlade ove jeseni biti zatvorene četvrti put u poslednjoj deceniji.

АМЕРИЧККУ ФЕДЕРАЛНУ ВЛАДУ ЧЕКА КАТАНАЦ? Спор републиканаца у Конгресу могао би да доведе до затварања владе

Foto EPA

Članovi desničarskog "Kokusa slobode" u Predstavničkom domu traže da se budžetski izdaci smanje na nivo iz fiskalne 2022. godine od 1,47 biliona dolara, što je za 120 milijardi dolara manje od sume o kojoj su se dogovorili američki predsednik Džozef Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti u okviru sporazuma o podizanju gornje granice duga u maju.

Kokus se danas usprotivio usvajanju bilo koje privremene budžetske mere za finansiranje vlade u kojoj ne bi bili ispunjeni izneti zahtevi.

Republikanci traže više novca za odbranu, veterane i pograničnu bezbednost, ali smanjenje troškova koje žele značilo bi rezove do 25 odsto u oblastima kao što su poljoprivreda, infrastruktura, nauka, trgovina, vodosnadbevanje, energetika i zdravstvena zaštita, ocenjuju analitičari.

Analitičari Goldmen saksa ocenili su da su "veće šanse da će doći do zatvaranja vlade nego da neće", preneo je Rojters.

Republikanci imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu.

Imajući u vidu da se demokrate protive predlozima konzervativnih članova, Mekarti ne može da izgubi više od četiri republikanska glasa, ako želi da usvoji sve budžetske zakonske predloge pre nego što 30. septembra istekne aktuelni budžet.

Kada se članovi Predstavničkog doma vrate sa letnje pauze 12. septembra, imaće samo 12 dana da utvrde svoje zakonske predloge i postignu kompromisno rešenje sa Senatom.

U suprotnom, doći će do delimičnog zatvaranja američke vlade.

Zakonski predlozi moraju da budu usvojeni u oba doma Kongresa, pre nego što ih potpiše Bajden.

Mekarti je prošle sedmice priznao da će možda morati da bude usvojen zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade da bi se izbeglo zatvaranje.

Međutim, tu opciju bi mogli da komplikuju novi zahtevi negovih konzervativnih kolega koje smatraju da se mora smanjiti potrošnja, da je potrebno ponovo uvesti određene mere za obezbeđenje granice usvojene za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa i eliminisati programe u vezi sa pitanjima etničke i manjinske raznolikosti i transrodnih osoba.

Takođe su protiv nove američke pomoći Ukrajini.

Ukoliko ne bude dogovora, vlada bi ponovo bila zatvorena u oktobru.

Pojedini članovi "Kokusa za slobodu" smatraju da će zatvaranje vlade možda biti neophodno da bi se postigli njihovi ciljevi.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je prošle sedmice da će republikanci biti krivi, ukoliko vladine službe budu zatvorene.

Demokrate imaju većinu u Senatu.

Zbog sporova o finansiranju i politici, federalna vlada bila je zatvorena tri puta tokom poslednje decenije: 2013. godine zbog pitanja zdravstvenog osiguranja i dva puta 2018. zbog pitanja imigracija.

Zatvaranje vlade od 35 dana, koje je počelo u decembru 2018. godine i trajalo do januara 2019, koštalo je ekonomiju SAD 0,02 odsto BDP-a, prema podacima nestranačke kancelarije Kongresa za budžet.

Republikanci bi takođe mogli da plate političku cenu jer bi zatvaranje vlade poremetilo živote Amerikanaca godinu dana uoči izbora kada republikanci moraju da odbrane 18 mesta u okruzima u kojima je Bajden pobedio 2020. godine, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu