AMERIKANCI SE SPREMAJU ZA VELIKU EVAKUACIJU: General Heker otkrio detalje planirane akcije u Nigeru

Đ.G.

19. 08. 2023. u 07:43

SAD su spremne da evakuišu dve baze bespilotnih letelica u Nigeru kao mera predostrožnosti pod novom vojnom vladom, rekao je general vazduhoplovstva Džejms Heker novinarima u petak u Vašingtonu.

АМЕРИКАНЦИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ВЕЛИКУ ЕВАКУАЦИЈУ: Генерал Хекер открио детаље планиране акције у Нигеру

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Pentagon istražuje regione Sahela i Sahare u severnoj Africi u potrazi za saveznicima  sa kojima bismo možda mogli da se udružimo, a zatim da premestimo našu imovinu tamo - otkrio je Heker, dok je odbio da imenuje konkretne zemlje. - [Mi] znamo gde bismo želeli da bude baza, ali više od toga će biti diplomatski - rekao je on. 

Heker je pojasnio da Vašington nije doneo konačnu odluku o tome da li će svrgavanje nigerijske palate prošlog meseca svrgnuti predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti, klasifikovati kao državni udar - odluku koja bi od njega zahtevala da prekine većinu vojnih i bezbednosnih veza koje dve nacije dele.

Vojno planiranje evakuacije uključivalo je scenarije u kojima su Amerikanci morali da odu u žurbi, uzimajući samo ono što nisu mogli da priušte da ostave iza sebe, i ležernije verzije - „ali naravno ono čemu se nadamo je da imamo mirno diplomatsko rešenje za ovo i ne moramo da odemo - zaključio je američki general.

Pre preuzimanja, SAD i Francuska su imale 1.000, odnosno 1.500 vojnika stacioniranih u Nigeru, sa nekoliko vojnih baza u Nijameju i južnom gradu Agadezu, između ostalog. SAD se verovatno nadaju da će izbeći ponavljanje svog katastrofalnog odlaska iz Avganistana, koji je ostavio vojnu opremu vrednu milione dolara i stotine avganistanskih saradnika u rukama talibana.

Susedi Nigera u Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (EKOVAS) objavili su u sredu da pozivaju „Snage u pripravnosti “ da vrate Bazuma na vlast, prateći njihovu pretnju da će vojno intervenisati ako Bazum ne bude obnovljen u roku koji je istekao i otišao. Članovi EKOVAS-a Burkina Faso i Mali već su upozorili da bi svaki vojni potez prema Nigeru posmatrali kao objavu rata samima sebi. 

Vojna vlada Nigera, koja je počela da regrutuje dobrovoljce da se odupre svakoj potencijalnoj invaziji, navodno je upozorila da će Bazum biti ubijen u slučaju invazije, prema zapadnim zvaničnicima. Afrička unija je odbila da podrži planove EKOVAS-a, iako Francuska podržava invaziju na njenu bivšu kolonijalnu imovinu, a SAD su odbile da isključe da je podržavaju, preneo je RT. 

BONUS VIDEO: POŽARI NA TENERIFIMA SE NE SMIRUJU - Šteta je ogromna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)