OTKRIVENA OGROMNA RUSKA TAJNA BAZA: "Štancaće" ubitačno oružje, Moskva planira velike napade na Ukrajinu

Novosti online

18. 08. 2023. u 13:29

RUSIJA proizvodi hiljade iranskih dronova za napade u ogromnoj tajnoj vojnoj bazi, pokazuju dokumenti koje je objavio Vašington post. Inženjeri u fabrici Alabuga u Tatarstanu, oko 800 kilometara istočno od Moskve, imaju za cilj da proizvedu oko 6.000 dronova do 2025. godine.

ОТКРИВЕНА ОГРОМНА РУСКА ТАЈНА БАЗА: Штанцаће убитачно оружје, Москва планира велике нападе на Украјину

Foto: Profimedia

Iako proizvodnja kasni, stručnjaci veruju da bi to moglo značiti da će stotine bespilotnih letelica "geranj" (iranski "šahed") moći da budu istovremeno usmerene na mete u Ukrajini, umesto desetina koje se trenutno koriste u napadima.

Dokumenti pokazuju da zaposleni, od kojih su nekima oduzeti pasoši kako ne bi napustili zemlju, koriste šifre kada govore o projektu. Dronovi su "čamci", eksplozivna punjenja su "branici", dok je Iran naizmenično "Irska" ili "Belorusija".

Foto: Profimedia

Program je bio strogo čuvana državna tajna, uprkos činjenici da se odvijao u objektu veličine 14 fudbalskih terena, koji će možda biti dodatno proširen.

Trofazni program počeo je 2023. godine. U Alabugi se nadograđuju demontirani dronovi iz Irana. Trenutno su u drugoj fazi, gde Rusi sami proizvode kućišta, ali ih opremaju iranskom elektronikom. Početkom sledeće godine, objekat će početi da proizvodi bespilotne letelice koje koriste ruske materijale i komponente.

Foto: Profimedia

 

Inženjeri u Alabugi su očigledno nadogradili uvezene dronove, učinivši ih vodootpornim i zamenivši nepouzdane kineske komponente. Planiraju da ih osposobe da izvedu zajedničke napade na metu i nameravaju da masovno proizvode ove modele po višim standardima od originalnih "šaheda".

Međutim, program pod kodnim nazivom Projekat čamac bio je u zastoju zbog birokratije ruskog Ministarstva odbrane, a do februara je kasnio više od pet nedelja. Opterećen je i logističkim problemima. Kada su kamioni stigli da prevezu prvu seriju dronova sa aerodroma, otkriveno je da nema viljuškara za utovar teških sanduka.

Foto: Profimedia

Ruski inženjeri su tada angažovali viljuškar iz lokalne kompanije samo da bi shvatili da niko od njih nije kvalifikovan da njime upravlja.

Uprkos tome, bivši inspektor UN za oružje Dejvid Olbrajt veruje da bi do sledeće godine Rusija "mogla da pređe sa povremenog lansiranja desetina uvezenih dronova kamikaza 'šahed' na regularnije napade sa stotinama letelica".

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije