"OVO JE ČISTA PROVOKACIJA": Borelj osudio nameru pobunjenika u Nigeru da optuže svrgnutog predsednika za izdaju

Đ. G.

15. 08. 2023. u 00:44

ŠEF diplomatije EU Žozep Borelj nazvao je nameru pobunjenika u Nigeru da optuže svrgnutog predsednika te zemlje Mohameda Bazuma za izdaju kao gest provokacije protiv demokratije u Nigeru i Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOVAS).

ОВО ЈЕ ЧИСТА ПРОВОКАЦИЈА: Борељ осудио намеру побуњеника у Нигеру да оптуже свргнутог председника за издају

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

Ranije su pobunjenici u Nigeru rekli da će pokrenuti krivično gonjenje svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma i njegovih saradnika zbog izdaje.

- Osuđujem nameru hunte da optuži Mohameda Bazuma za izdaju. Ovo je još jedan čin provokacije protiv demokratije u Nigeru, EKOVAS-a i partnera Nigera. Pozivam na povratak ustavnom poretku i trenutno oslobađanje legitimnog predsednika - napisao je Borelj na svojoj stranici na društvenoj mreži Eks (bivši Tviter).

Krajem jula nigerska vojska je na nacionalnoj televiziji objavila smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Većina zapadnih lidera i regionalna organizacija Ekonomske zajednice zapadne Afrike (EKOVAS) osudili su puč. Početkom avgusta zemlje EKOVAS-a usvojile su plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru.

Bivša francuska kolonija Niger se smatrao jednim od poslednjih zapadnih saveznika u Sahelu. Pariz je isporučio dronove, borbene avione u zemlju i tamo rasporedio 1.500 vojnika u borbi protiv terorističkih grupa koje deluju na granici Nigera, Malija i Burkine Faso. Pored toga, zemlja ima bogate rezerve uranijuma, od kojih zavisi Francuska, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!