NEMCI ŠALJU DRONOVE UKRAJINI: Iz Rajnmetala otkrili detalje, evo šta sve može "Luna"

Novosti online

14. 08. 2023. u 19:50

NEMAČKI proizvođač oružja Rajnmetal potvrdio je 14. avgusta da je spreman da isporuči izviđačke bespilotne letelice nove generacije "Luna" Ukrajini tokom 2023. godine.

НЕМЦИ ШАЉУ ДРОНОВЕ УКРАЈИНИ: Из Рајнметала открили детаље, ево шта све може Луна

Foto: Profimedia/Ilustracija

Sistem se sastoji od zemaljske kontrolne stanice i nekoliko dronova, sposobnih da detektuju i klasifikuju objekte u realnom vremenu, rekao je proizvođač oružja.

Takođe uključuje katapult za lansiranje i opcionu mrežnu opremu za hvatanje dronova kada slete, kao i opremu za brzu popravku.

Ceo sistem je montiran na kamion HKS sa sistemom zamenjivih karoserija koje je napravio Rajnmetal MAN Militari Vijakls, pojašnjavaju iz kompanije.

Prema izjavi Rajnmetala, cena narudžbine za nove dronove je otprilike "desetine miliona evra" i dolazi kao deo većeg paketa vojne pomoći koji je pokrenula nemačka vlada u julu 2023.

- Rajnmetal stoga daje još jedan važan doprinos jačanju efikasnosti ukrajinske vojske putem napredne tehnologije - navodi se u saopštenju kompanije.

"Luna" je već imala nekoliko hiljada sati leta.

Nemački list Bild am Zontag objavio je 12. avgusta da Rajnmetal planira isporuku sistema dronova "Luna" Ukrajini do kraja 2023. godine.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)