"NE BOJTE SE, SAMO NAS PODRŽITE" Potpredsednik Tajvana zove SAD u pomoć: Kina je glavni uzrok problema

Novosti onlajn

14. 08. 2023. u 09:09

POTPREDSEDNIK Tajvana Vilijam Laj, takođe najveći favorit za narednog predsednika Tajvana, održao je govor u Njujorku gde se osvrnuo na demokratski razvoj ostrva, a njegova poseta Americi izazvala je velike reakcije i u Pekingu.

НЕ БОЈТЕ СЕ, САМО НАС ПОДРЖИТЕ Потпредседник Тајвана зове САД у помоћ: Кина је главни узрок проблема

Foto: Profimedia/Ilustracija

Laj je na početku govora u američkom gradu naveo da je Tajvan na dobrom putu razvoja i da tim putem treba nastaviti.

- Ako je Tajvan bezbedan, bezbedan je i svet. Ako je Tajvanski moreuz miran, onda je i svet miran. Već smo na dobrom putu. Ne bojte se i vratite se unazad zbog povećane pretnje autoritarnosti. Morate da budete hrabri i jaki da nastavite da razvijate Tajvan na putu ka demokratiji - rekao je Laj.

Takođe, potpredsednik Tajvana je ponovio da je na osnovu dostojanstva i pariteta spreman da razgovara sa Kinom i traži mir i stabilnost, prateći politiku predsednika Tajvana Cai Ing Vena.

Povodom Lajeve posete Njujorku, Ministarstvo spoljnih poslova Kine je takođe saopštilo da je Laj separatista i „problematičan” i da će Peking preduzeti snažne korake da zaštiti svoj suverenitet.

- Laj se tvrdoglavo pridržava separatističkog stava o nezavisnosti Tajvana i stvara probleme do kraja. Tajvan je srž osnovnih interesa Kine i činjenice su iznova i iznova pokazale da je razlog za porast tenzija u Tajvanskom moreuzu zapravo pokušaj Tajvana da se nasloni na SAD u potrazi za nezavisnošću - naveli su iz Pekinga.

Poručili su da će pomno pratiti situaciju u ovom delu sveta.

- Kina pomno prati razvoj događaja i preduzeće odlučne i energične mere za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - naglasili su oni.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)