ZABRANJENA PRODAJA I POSEDOVANJE POLUATOMATSKOG ORUŽJA: Sud u Ilinoisu potvrdio je Zakon koji zabranjuje određeno oružje

Tanjug

11. 08. 2023. u 22:01

VRHOVNI sud američke savezne države Ilinois potvrdio je danas zabranu prodaje i posedovanje vrste poluautomatskog oružja korišćenog u stotinama masovnih ubistava u zemlji.

ЗАБРАЊЕНА ПРОДАЈА И ПОСЕДОВАЊЕ ПОЛУАТОМАТСКОГ ОРУЖЈА: Суд у Илиноису потврдио је Закон који забрањује одређено оружје

Foto Tanjug/AP

Sud je utvrdio da Zakon o zaštiti zajednica ne krši garanciju saveznog Ustava o jednakoj zaštiti zakona, niti zakon o posebnim zakonima u Ustavu države, prenosi AP.

Zakon zabranjuje desetine određenih marki ili tipova pušaka i pištolja i brzometnih uređaja, pa tako nijedna puška ne sme da nosi više od 10 metaka, a pištolji 15.

Najpopularnija puška na koju se ova zabrana odnosi je puška AR-15, koja se može naći u najmanje 25 miliona američkih domaćinstava, prema istraživanju Univerziteta Džordžtaun iz 2021.

Uprkos tome, onima koji su posedovali poluautomatsko oružje pre nego što je stupilo na snagu 10. januara dozvoljeno je da ga zadrže, ali moraju da ga registruju u policiji do 1. januara 2024.

Dodaje se da pripadnici sedam kategorija “obučenih profesionalaca”, kao što su policajci, aktivna vojska, radnici službi održavanja i kvalifikovani radnici obezbeđenja, mogu nositi oružje sa spiska.

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?