DŽO GUBI ŽIVCE ZBOG HANTERA: Predsednika SAD naljutilo pitanje o umešanosti u inostrane poslove njegovog sina

A. V. V.

11. 08. 2023. u 09:26

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden je izgubio kontrolu i burno reagovao na pitanje novinara da li je učestvovao u inostranim poslovima sa sinom Hanterom. Nedugo pošto je Odbor za nadzor Predstavničkog doma Kongresa objavio da su porodica Bajden i njihovi saradnici primili više od 20 miliona dolara mita od stranaca dok je šef Bele kuće bio potpredsednik SAD, novinar Foks njuza Piter Dusi se obratio predsedniku:

ЏО ГУБИ ЖИВЦЕ ЗБОГ ХАНТЕРА: Председника САД наљутило питање о умешаности у иностране послове његовог сина

Tanjug

- Postoji svedočanstvo u kome jedan od bivših poslovnih saradnika vašeg sina Hantera tvrdi da ste razgovarali sa njima o poslu na spikerfonu? - počeo je Dusi, da bi ga brže-bolje predsednik Bajden prekinuo i grubo mu odgovorio:

- Nikad ni sa kim nisam razgovarao o poslu i znao sam da ćeš mi postaviti loše pitanje - rekao je Bajden.

Dusi ga je upitao zašto je to loše pitanje, da bi mu Bajden odgovorio: "Zato što to nije istina" i - otišao.

Bajden je i krajem juna izgubio živce kada ga je novinar "Njujork posta" Stiven Nelson upitao o navodnim porukama njegovog sina iz 2017. godine koje su ukazivale na to da je Džo bio deo pregovora sa kineskom kompanijom. On je tada povikao na Nelsona odgovorivši glasno: "Ne!"

Potparol Bele kuće Ijan Sems je preko društvenih mreža nazvao Bajdenov odgovor "100 odsto tačnim":

- Foks njuz može da postavlja lažna pitanja i onda potpiruje mašinu dezinformacija desničarskih medija - naveo je on.

Samo dan ranije, međutim, Odbor za nadzor Predstavničkog doma američkog Kongresa objavio je izvode iz banaka u kojima se navodi da su porodica Bajden i njihovi saradnici primili ukupno više od 20 miliona dolara iz inostranstva dok je Džozef Bajden bio potpredsednik Sjedinjenih Država.

- Hanter Bajden je primio milione dolara od ruske milijarderke Jelene Baturine, ukrajinske kompanije "Burisma" i kazahstanskog oligarha Kenesa Rakiševa. Potpredsednik SAD Džo Bajden je sa njima večerao u proleće 2014. i 2015. godine u Vašingtonu - piše u saopštenju Odbora.

Koristeći račune na ime saradnika Devona Arčera, Hanter je primao dodatne uplate, čime je pokušao da sakrije izvor i iznos uplata. Tadašnji potpredsednik Džo Bajden posetio je Ukrajinu ubrzo nakon njihovih prvih uplata, dodaje se u saopštenju Odbora.

Predsednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma Džejms Komer naveo je da je Hanter Bajden, tokom potpredsedničkog mandata Džoa Bajdena, svog oca "prodavao kao brend kako bi dobio milione dolara od oligarha u Kazahstanu, Rusiji i Ukrajini".

- Čini se da zauzvrat nisu pružene nikakve prave usluge osim pristupa porodici Bajden, uključujući i samog Džoa Bajdena. To jasno pokazuju obroci u kafeu "Milano", gde je tadašnji potpredsednik Bajden večerao sa oligarsima iz celog sveta koji su poslali novac njegovom sinu - navodi Komer u saopštenju, ističući da je jasno da je aktuelni predsednik SAD znao za poslove sina i da je dozvolio sebi da bude prodat kao "brend" za bogaćenje porodice Bajden.

Rejting Bajdena zadržao se na 40 odsto početkom avgusta, pokazala je anketa koju su sproveli Rojters i "Ipsos".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti