NOVI BRODOLOM U VODAMA SICILIJE: U morskim dubinama smrt našao 41 migrant

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

10. 08. 2023. u 11:03

NOVA tragedija onih koji kreću preko mora ka italijanskim obalama - u Sredozemnom moru nastradao je 41 migrant, samo je četvoro preživelo

НОВИ БРОДОЛОМ У ВОДАМА СИЦИЛИЈЕ: У морским дубинама смрт  нашао 41 мигрант

Foto: Tanjug/AP

Pošli su iz mesta Sfaks iz Tunisa, prevrnula se barka i eto nove koje već po redu tragedije. Preživeli su samo tri muškarca i jedna žena poreklom sa Obale Slonovače i Gvineje koji su uspeli da se spasu, pokupila ih je Obalska straža. Otvorena je i istraga protiv onih koji trguju ljudskim životima sa obala Tunisa.

Pošli su u prošli četvrtak njih 45 među njima i troje dece. Posle šest sati plovidbe barka od metala duga samo sedam metara se prevrnula. Samo je njih 15 imalo pojaseve za spasavanje ali su ipak potonuli, a četiri osobe su uočene i spasene četiri dana posle

brodoloma. Tela stradalih nisu za sada nađena, očigledno su završila u morskim
dubinama.

Zastrašujući su brojevi migranata koji su završili u morskim dubima od početka godine - oko 2.000, a do sada se iskrcalo 94.000, a gotovo 10.000 su maloletnici. Sicilija je region sa apsolutno najvećim brojem iskrcavanja, do kraja ovog meseca stići će se do kvote od 100.000, što je više nego duplo u odnosu na isti period prošle godine.

Od 2014 smrt u morskim dubinama našlo je 22.000 migranata. Iako je Italija sa EU potpisala prošlog meseca Sporazum o ekonomskoj pomoći Tunisu i u tehnologijama za nadzor onih koji ilegalno ukrcavaju migrante i vode preko mora sa tuniske obale i dalje otuda kreće najveći broj migranata, njih gotovo 59.000 krenulo je ka Italiji upravo iz te zemlje.

Od septembra će se uvećati broj vraćanja u zemlju odakle su pošli, ubrzaće se uvodeći novi mehanizam identifikacije i povraćaji.

BONUS VIDEO - PROBAJTE AKO SMETE: U restoranu u Milanu prodaju se burgeri od skakavaca!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NATO SPREMA 100.000 VOJNIKA ZA RAT SA RUSIJOM: Direktan sukob moguć ako se pređe jedna od  dve crvene linije