NOVA RUSKA RAKETA UŠLA U UPOTREBU: H-50 može da prodre u branjeni vazdušni prostor bolje od bilo koje druge rakete

P. Z. S. /eurasiantimes.com

09. 08. 2023. u 20:11

NEDAVNI izveštaji, ako su tačni, o operativnoj upotrebi rakete H-50 od strane Rusije, ukrajinsko rukovodstvo će sigurno osetiti jezu niz kičmu.

НОВА РУСКА РАКЕТА УШЛА У УПОТРЕБУ: Х-50 може да продре у брањени ваздушни простор боље од било које друге ракете

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Izveštaji su se prvi put pojavili u blogosferi na ruskom jeziku. Kasnije su počeli da se pojavljuju u tradicionalnim medijima. Rosiskaja Gazeta je 3. avgusta, pozivajući se na neimenovane medije, pisala o rastu proizvodnje i aktivnoj upotrebi H-50.


ZAŠTO JE TA REKTA BITNA?

Rusija ima nekoliko sposobnih krstarećih raketa, ali sve imaju ozbiljne nedostatke u kontekstu rata u Ukrajini. Oni su ili veoma teške (H-101, H-55) ili nisu "stelt" (3M14 Kalibr, H-55), ili oboje (H-55).

Neke nemaju opseg (Oniks). Oni zaista dobri – destruktivni i nezaustavljivi (Kinžal i Iskander-M) – su strašno skupi i mogu se koristiti samo štedljivo.

Problem sa teškim projektilima kao što su H-101 i H-55 je je da moraju da budu podignute u vazduh da bi ih lansirali glomazni bombarderi. Toplotne signale sa četiri motora bombardera preuzimaju američki SBIRS sateliti čim bombarderi krenu na taksiranje, dajući Ukrajini upozorenje 1 do 2 sata ranije od napada!

Nakon njihovog lansiranja iz bombardera, američki sateliti verovatno prate toplotni potpis turbomlaznih motora koji pokreću teške rakete, bez obzira na LO (nisko vidljivo) oblikovanje projektila!

Lakše rakete koje nisu LO lako se prate ukrajinskim radarima za nadzor i protivvazdušnu odbranu (AD), kao i AWACS SAD/NATO. Mnogi od njih su oboreni pre nego što stignu do svojih ciljeva.

Ono što Rusiji najviše treba, a što nema je projektil nalik Storm šedou/Scalp-EG sa dometom od 1500 km. Pa, H-50 je upravo to!


DA LI SU IZVEŠTAJI O UPOTREBI H-50 VERODOSTOJNI?

Jedan od razloga zašto bi izveštaji mogli biti verodostojni je taj što je ukrajinski Generalštab sredinom aprila 2023. prvi izjavio da Rusija oživljava proizvodnju do sada neaktivnog projekta rakete H-50.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je medijima da Rusija želi da oživi stare projekte, poput planova za proizvodnju raketa H-50.

-Ranije je projekat H-50 bio nepraktičan za Rusiju jer su imali bolju raketu – H-101, rekao je Ignat.

Zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksij Hromov rekao je da Rusija namerava da masovno proizvodi krstareće rakete H-50 do jeseni ove godine.

Neko vreme će se akumulirati zalihe takvih proizvoda, koje će potom početi da se koriste u udarima na ukrajinske ciljeve.


H-50 KARAKTERISTIKE

Konstruktorski biro Raduga iz Dubne razvio je H-50 u okviru programa H-SD (Srednei Dalnosti, srednjeg dometa). Istraživački i razvojni rad na H-SD počeo je početkom 1990-ih, ali je kasnije suspendovan na nekoliko godina.

Prema Janes magazinu, H-50 je dugačak oko šest metara i težak oko 1.600 kg. Pokreće ga OMKB izdelije 37-04 (ili TRDD-50B) turboventilatorski motor.

Procenjuje se da će raketa imati domet od preko 1.500 km, krstareću brzinu od 700 km/h, a maksimalnu brzinu od 950 km/h. (Brže krstarenje bi rezultiralo kraćim dometom.)

Procenjuje se da raketa ima bojevu glavu težine 450 kg.

Okvir rakete ima spljošteni poprečni presek i fasetirane strane. Oblik kombinuje zahteve niskog radarskog poprečnog preseka i najefikasnijeg korišćenja kapaciteta odeljka za oružje teškog bombardera kada je napunjen na rotirajući nosač sa šest projektila.

Na nekoliko načina, H-50 se pojavljuje kao minijaturizovani H-101. Kao i H-101, H-50 predstavlja najsavremeniju tehnologiju krstarećih raketa. Obe rakete imaju:

-LO oblikovanje; Kompozitni okvir aviona za smanjenje radarskog potpisa; INS navigacija sa fiksiranjem SATNAV / TERCOM (poređenje terena); Optičko / IR prepoznavanje ciljeva;


Elektro-optički digitalni korelacioni sistem H-50 za navigaciju i prepoznavanje ciljeva, nazvan „Otblesk“, je otprilike analogan američkom DSMAC-u.

H-50 je oko 1,5 metara kraći od H-101 i oko 800 kg lakši. Obe rakete imaju bojevu glavu od 400-450 kg.

Zbog svoje manje veličine, H-50 nosi manje goriva i samim tim ima manji domet. Procenjeni domet za H-101 je 5.500 km, a za H-55 samo 1.500 km.


PREDNOSTI RAKETE H-50

Budući da je manji, H-50 verovatno ima niži radarski potpis. Pored toga, osposobljen je za let na malim visinama i ima odbrambeni paket koji se sastoji od EW i toplotnih mamaca. Ne samo da projektil može da izbegne detekciju radara, već može da se zaštiti i od vazdušne odbrane i raketa vazduh-vazduh opremljenih RF i IIR tragačima.

H-50 može da prodre kroz teško branjen vazdušni prostor bolje od bilo koje druge ruske krstareće rakete.

Da bi negirao superiornost ruskih lovaca, Zapad je velikodušno preneo svoje najbolje protivpožarne sisteme u Ukrajinu. H-50 je osposobljen da leti neoštećen kroz vazdušni prostor zaštićen NASAMS, IRIS-T i Patriot sistemima.

U kontekstu Ukrajine, kraći domet rakete H-50 od 1.500 km je blagoslov, a ne hendikep. Osim što raketu čini nevidljivijom, čini je jeftinijom i isplativijom.

Manja veličina i veća brzina Tu-22M3 će zakomplikovati otkrivanje lansiranja projektila i verovatno će omogućiti da se platforma za lansiranje približi bojištu, smanjujući vreme leta i upozorenja.


ZAKLjUČAK

Niko nije video H-50, i niko nije obavešten o karakteristikama raketa H-50.

Poput slepaca u basni – Pet slepaca Hindustana – mogli bismo reći da je H-50 minijaturizovani H-101 ili senka oluje. U svakom slučaju, delimično bismo bili u pravu.

Kako god da pogledate raketu, njeno operativno uvođenje u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini verovatno će Rusiji doneti ozbiljnu prednost, kao i helikopter Ka-52, dron Lancet i klizna bomba FAB-500M62.

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)