NA ULICAMA ITALIJE VIŠE OD 2.000 PSIHIČKI POREMEĆENIH MIGRANATA: Apenini u šoku posle pokušaja silovanja i ubistva žene u parku

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

07. 08. 2023. u 21:43

ITALIJU je potreslo ubistvo u parku, usred grada Rovereta u provinciji Trento, kada je, prishički poremećeni migrant pokušao da siluje, a zatim je na varvarski način usmrtio 61-godišnju ženu.

НА УЛИЦАМА ИТАЛИЈЕ ВИШЕ ОД 2.000 ПСИХИЧКИ ПОРЕМЕЋЕНИХ МИГРАНАТА: Апенини у шоку после покушаја силовања и убиства жене у парку

Foto: Tanjug/AP

Posle brojnih nasrtaja migranata koji lutaju i spavaju na ulicama, u Italiji se otvara pitanje sigurnosti građana.

Muškarac od 40 godina "poreklom iz zemlje van EU" koji je počinio ubistvo poznat je već policiji, jer je nasrtao na ulici, takođe usred dana, na prolaznike, bicikliste, čak karabinjere. Opisan je kao osoba sa "napadom ludila" i ništa se nije preduzelo, dok se nije dogodilo ubistvo.

Postavlja se sada pitanje šta je sa više od 2.000 dijagnostifikovanih psihički poremećenih migranata, dok u Italiji ima svega 734 ležaja u specijalnim ustanovama za "nervno osetljive" izbeglice, odbeglih iz prvog centra za prijem. Neki su bez dokumenata, jer su ih namerno uništili da im se ne zna identitet, drugi čekaju repatrijaciju, ili azil, a vreme odluke italijanskih nadležnih organa se odužilo.

U međuvremenu, oni nemaju prava, ni mogućnosti, lečenja. Onih sa adekvatnim lečenjem ima samo 2,3 odsto, a u šest regiona u Italiji nema ustanova za negu takvih pacijenata, pa su prepušteni sami sebi. Piju, drogiraju se, nasrću na građane, a posebno žene.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi najavljuje novi paket mera u septembru namenjen policiji "radi ojačavanja instrumenata koji mogu da se upotrebe u sprečavanju tog kriminalnog fenomena, radi bezbednosti građana". Predviđaju se strože kazne za nasilje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?