FRANCUZI BEZ URANIJUMA I ZLATA IZ NIGERA: Hunta uvela sankcije posle preuzimanja kormila nad afričkom državom

A.Vojinović

01. 08. 2023. u 12:26

POSLE vojnog puča u Nigeru i svrgavanja predsednika Mohameda Bazuma hunta je objavila da obustavlja izvoz uranijuma i zlata u Francusku. Nekadašnjoj francuskoj koloniji, čije kormilo je preuzela vojska, Pariz i Brisel su prethodno, posle puča, prekinuli finansijsku pomoć.

ФРАНЦУЗИ БЕЗ УРАНИЈУМА И ЗЛАТА ИЗ НИГЕРА: Хунта увела санкције после преузимања кормила над афричком државом

FOTO: Tanjug/AP

Niger je jedan od najvećih proizvođača uranijuma na svetu, a Francuska kao jedan od njenih glavnih uvoznika, uz Kanadu, i bliskih saradnika ovim je pretrpela udarac. Svrgnuti predsednik Bazum bio je glavni saradnik Zapada, naročito u borbi protiv džihadista na zapadu Afrike.

I dok se nezadovoljstvo zbog dugogodišnjeg uticaja Francuske na ulicama povećava, u posetu zatočenom predsedniku Bazumu juče je došao kolega iz susednog Čada Mahamat Idris Debi kako bi pronašao rešenje za izlazak iz zategnute situacije.

Debi se sastao sa Bazumom u palati u prestonici Nijameju, gde je zatočen otkako su ga pritvorile jedinice njegove garde. On je po nalogu lidera zapadnoafričkog bloka Ekovas, koji su dan ranije dali rok od sedam dana vođama puča da oslobode Bazuma ili će trpeti posledice, došao u posetu svrgnutom predsedniku kao posrednik. Šef Čada kratko je izjavio da je njegov napor usmeren na pronalaženje mirnog rešenja za krizu. Debi se upoznao i sa liderom hunte.

U međuvremenu, hunta je optužila svrgnutu vladu da je ovlastila Francusku da napadne predsedničku palatu i pokuša da oslobodi predsednika Bazuma. Pariz se nije oglašavao ovim povodom, ali je francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da jedino predsednika Bazuma priznaje u Nigeru.

Pukovnik Amadu Abdraman, jedan od komandanata puča, rekao je da je ovlašćenje potpisao ministar inostranih poslova Nigera Hasumi Masudu, vršilac dužnosti premijera. Hunta je ranije upozorila da bi se svaki pokušaj zavere završio krvoprolićem i obećala da će braniti Niger od bilo čije agresije.

Pojedini demonstranti su čak ponovili reči vođa hunte stranim zemljama da se drže podalje od Nigera.

- Želeo bih da kažem EU, Afričkoj uniji i Ekovasu, molim vas, nemojte se mešati u naš posao. Vreme je da uzmemo svoje živote u svoje ruke, da radimo za sebe. Vreme je da razgovaramo o našoj slobodi. Moramo da ostanemo zajedno, da imamo svoju istinsku nezavisnost - rekao je demonstrant Oumar Baru Musa.

Uvođenjem sankcija obe strane pokušavaju da pritisnu jedna drugu da ispune zahteve, no nijedna zasad ne popušta. A dok građani na ulicama skandiraju protiv Pariza i uzvikuju ime ruskog predsednika Vladimira Putina, Moskva se, osim zahteva za oslobađanje Bazuma, drži po strani i ne komentariše.

Uhapšeni ministri

VOJNA hunta u Nigeru uhapsila je predsednika bivše vladajuće Partije za demokratiju i socijalizam Nigera Fumakoje Gadoa, ministra za naftnu industriju Sanija Mahamadua i ministra rudarstva Useinija Hadizatua.

Bogati, a najsiromašniji

NIGER, koji se prostire se na 1,3 miliona kvadratnih kilometara, ima oko 26 miliona stanovnika. Službeni jezik je francuski, s obzirom na to da je Niger bio francuska kolonija do 1960. godine. Oko tri četvrtine stanovništva bavi se poljoprivredom. Iako izvozi velike količine uranijuma i zlata, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na svetu. Finansijske vakcine zemlja je dobijala od EU koja je za period od 2021. do 2024. godine Nigeru odobrila 503 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu