TURNIR POSVEĆEN SRPSKOM DEČAKU KOGA SU UBILI ALBANCI: Stefano Pavezi, italijanski poslanik i humanitarac pomaže našem narodu na KiM (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

22. 07. 2023. u 22:13

- OTVARAMO košarkaški teren u Crnici, gde će da se održi turnir posvećen srpskom dečaku kojeg su pre više godina ubili tamošnji Albanci.

ТУРНИР ПОСВЕЋЕН СРПСКОМ ДЕЧАКУ КОГА СУ УБИЛИ АЛБАНЦИ: Стефано Павези, италијански посланик и хуманитарац помаже нашем народу на КиМ (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/Stefano Pavezi

Tamo stižemo u nedelju, a potom smo naredna dva dana u Kosovskoj Mitrovici. Hoćemo da razgovaramo o našim daljim aktivnostima i pomoći srpskom narodu na Kosmetu”.

Stefano Pavezi (32) je italijanski poslanik partije “Liga” i član Direkcije u Milanu, mladi humanitarac sa neverovatnim srcem, koji se već šest godina ne zaustavlja u pružanju pomoći srpskom stanovništvu na KiM preko udruženja “Glas u tišini”.

Postao je poznat našoj javnosti kada je na svom Fejsbuk profilu postavio fotografije srpske dece na KiM uz propratni tekst poruke Greti Tunberg, koja je uzburkala svet govorom u UN:

- Ona ima sreću da zaplače i da je čuju svetski moćnici, a deci sa Kosova uskraćeno je detinjstvo. Blago tebi koja možeš da plačeš  i da te čuju svetski moćnici… Blago tebi koja možeš da putuješ… Međutim u ovom trenutku deca jedne osnovne škole u srpskoj enklavi na Kosovu žive u trošnim kućama, okružena mržnjom onih koji žele da ih istrebe sa te teritorije, a ipak su srećna kada na poklon dobiju svesku koja košta pola dolara. Moraju da se snalaze kako bi došli do hrane i nešto pojeli pre spavanja, jer su im vodeće zemlje članice UN 1999 bombardovale domove i ubijali roditelje - napisao je mladi Italijan.

Stefano živi u Milanu, bio je veoma mlad kada je Italija učestvovala u bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije, jedino je Liga, partija kojoj pripada, bila glasna u osudi bombardovanja.

- Odrastao sam i želeo da se lično uverim kakva je situacija na Kosmetu, pa sam 2017. otišao prvi put i sada se vraćam sa svojom asocijacijom neprestano - rekao je Pavezi.

Uz pomoć “Glasa u tišini” u Orahovcu su renovirali jednu učionicu u školi. Ne šalju pomoć već je nose sami i uručuju stanovništvu u enklavama, donose im šta je najneophodnije i najugroženijima, hranu, sanitarni, sanitestki i razni drugi materijal, učenicima školski pribor. Videvši kakav je problem sa hlebom, oktobra 2019. kupili su u Italiji jednu veliku pekaru i odneli je u tamošnju narodnu kuhinju, a to "čudo od pekare" omogućava da se ispeče 2.000 vekni hleba za jednu noć i onda dobrovoljci raznose hleb srpskom stanovništvu koje živi u enklavama.

Pomagali su i u Velikoj Hoči, Goraždevcu i raznim drugim mestima. U Velikoj Hoči su otvorili jednu kancelariju gde pre podne mladi mogu na mirnom mestu da rade, uče, koriste kompjuter, a uveče slušaju muziku, susreću se, igraju bilijar. Tu svakog meseca na smenu se zapošljava po jedan mladić, pa tako mogu  da rade i zarade poneki dinar.

Foto: Fejsbuk/Stefano Pavezi

Sada imaju ideju da to postane mesto za sakupljanje svih informacija sa Kosmeta, svih potreba koje ima srpsko stanovništvo, škole, “mesto su iznajmili za narednih sto godina”, odatle će se slati informacije u Italiju, asocijacija će sakupljati fondove i slati pomoć ili u novcu ili u materijalu.

- Ovo je poslednje što smo uradili, renovirali smo postojeći sportski teren za košarku u Cernici, u subotu 22. je otvoren i turnir traje deset dana. Dolaze mladi iz enklava sa Kosova i Metohije, organizuju se utakmice i to je prilika da se sakupi nešto novca i pomogne lokalnom stanovništvu. Crnica je jedno malo, ali istinski mučeničko mesto - kaže Stefano.

“Glas u tišini” organizuje razne manfiestacije kako bi se pomoglo Srbima na KiM. Tu su humanitarne večere sa uplatom za dobrotvorne svrhe, upoznavanje on-line, internetom kako živi srpsko stanovništvo na Kosmetu, a vode i pojedince i predstavnike firmi kako bi ih upoznali sa tamošnjom situacijom i oni doniraliu novac za ugroženo stanovništvo. I taj "Glas" stoji čvrsto u namerama da nikada ne odustane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)