VAŽNO UPOZORENJE AKO PLANIRATE PUT U GRČKU: Zemlja u najtoplijem vikendu u poslednjih 50 godina - i Akropolj zatvoren

Tanjug

22. 07. 2023. u 08:20

GRČKE turističke atrakcije, uključujući Akropolj, biće zatvorene u najtoplijim delovima dana za vikend, jer će temperature u ovoj zemlji dostizati vrednosti iznad 40 stepeni Celzijusa.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ АКО ПЛАНИРАТЕ ПУТ У ГРЧКУ: Земља у најтоплијем викенду у последњих 50 година - и Акропољ затворен

Foto: Piksabej

Grčku očekuje najtopliji julski vikend u poslednjih 50 godina, upozorili su meteorolozi, u trenutku kada je zemlja pod dugotrajnim toplotnim talasom koji će potrajati sve do sledeće nedelje, prenosi Gardijan.

Vlasti su izdale preporuku za rad od kuće gde je to moguće i savetovale stanovništvo da ne izlazi bez preke potrebe.

- Pred nama su tri teška dana. Moramo biti na oprezu - rekao je za grčku televiziju ERT ministar civilne zaštite Vasilis Kikilias. Zbog ekstremnih temperatura odlučeno je da najznačajnije turističke lokacije budu zatvorene tokom najtoplijeg dela dana. Ovo se odnosi i na Akropolj u Atini, mesto svetske kulturne baštine, koji će biti zatvoren od podneva do 17.30 po lokalnom vremenu do nedelje, saopštilo je ministarstvo kulture.

- Ovaj vikend preti da bude najtopliji zabeležen u julu u poslednjih 50 godina - rekao je meteorolog javnog servisa ERT Panagiotis Janopulos. On je dodao da Atinu očekuju temperature iznad 40 stepeni Celzijusa šest do sedam dana, do kraja jula.

Grčki mediji su izvestili da je 46-godišnji muškarac podlegao toplotnom udaru na centralnom grčkom ostrvu Evija nakon što je primljen u bolnicu u Halkidi, navodi britanski list.

Vlasti su saopštile da se vatrogasci i dalje bore sa 79 šumskih požara širom zemlje, a njihov portparol Vasilios Vatrakojanis je rekao da će Grčka tokom vikenda biti u stanju pripravnosti. Grčka vatrogasna služba saopštila je u petak da se poboljšala situacija sa požarima u Zapadnoj Atici, Lakoniji i na Rodosu, ali zbog ekstremnih vremenskih uslova postoji mogućnost od njihovog širenja. Više od 100 kuća i privrednih objekata teško je oštećeno u požaru na Atici i u još jednom u blizini Atine koji je ugašen ranije ove nedelje. Atina je zabeležila do sada najvišu temperaturu od 44,8 stepeni Celzijusa u junu 2007, prema Atinskoj nacionalnoj opservatoriji, dok obližnja Elefsina drži nacionalni rekord od 48 stepeni Celzijusa izmerenih u julu 1977, navodi Gardijan. Grčka je samo jedna u nizu zemalja širom sveta koje se poslednjih dana bore sa produženim periodom ekstremno visokih temperatura i vremenskim nepogodama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!