EU: Timermans ne mora odmah da podnese ostavku na mesto potpredsednika Evropske komisije

Tanjug

20. 07. 2023. u 16:40

POTPREDSEDNIK Evropske komisije Frans Timermans danas je obavestio predsednicu EK Ursulu fon der Lajen da će se kandidovati na izborima u Holandiji, ali to ne znači da će odmah morati da napusti funkciju, saopštio je portparol Evropske unije.

ЕУ: Тимерманс не мора одмах да поднесе оставку на место потпредседника Европске комисије

Foto: EPA

- U ovoj fazi kandidatura izvršnog potpredsednika ostaje hipotetička, jer je sada predmet unutrašnjeg partijskog procesa. Do okončanja ovog procesa, on (Timermans) nastavlja svoj rad kao potpredsednik za Evropski zeleni dogovor - rekao je portparol EU.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans ranije danas je potvrdio da će učestvovati na parlamentarnim izborima u Holandiji, poručivši da želi da postane sledeći holandski premijer.

- Jutros sam rekao partijama laburista i zelene levice da bih voleo da budem kandidat koji će ih predvoditi na sledećim izborima - rekao je Timermans za holandski javni servis.

Timermans (62) je potpredsednik Evropske komisije i zadužen je za "Evropski zeleni dogovor" - mapu puta za održivost ekonomije EU pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u mogućnosti u svim oblastima politike i tranziciji, čineći je pravednom i inkluzivnom za sve. Od 2012. do 2014. godine bio je ministar spoljnih poslova Holandije u prethodnom kabinetu Marka Rutea, koji je nedavno podneo ostavku na mesto predsednika vlade. Izbori u Holandiji zakazani su za 22. novembar, a biće održani nakon što je dugogodišnji premijer Mark Rute podneo ostavku zbog sukoba oko migracione politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja