"SVE GLAVNE ZEMLJE GLOBALNOG JUGA" Južnoafrički diplomata: Više od 40 zemalja želi da uđe u BRIKS

Tanjug

20. 07. 2023. u 14:28

VIŠE od 40 zemalja je izrazilo želju da uđe u ekonomski blok BRIKS, saopštio je danas južnoafrički diplomata Anil Suklal.

СВЕ ГЛАВНЕ ЗЕМЉЕ ГЛОБАЛНОГ ЈУГА Јужноафрички дипломата: Више од 40 земаља жели да уђе у БРИКС

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Pored 22 zemlje koje su formalno zatražile da se pridruže, postoji "jednak broj zemalja koje su neformalno pokazale interesovanje da postanu članice BRIKS-a", izjavio je ovaj diplomata zadužen za odnose sa BRIKS-om, prenosi Rojters.

Suklal je dodao da su interesovanje pokazale "sve glavne zemlje globalnog Juga". Južnoafrički zvaničnici žele da BRIKS postane lider zemalja u razvoju, a Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuba, Demokratska Republika Kongo, Komori, Gabon i Kazahstan su izrazili interesovanje da uđu u ovu organizaciju.

Samit BRIKS-a, 15. po redu, biće održan od 22. do 24. avgusta u Južnoafričkoj republici (JAR), a Moskva je juče saopštila da predsednik Rusije Vladimir Putin neće biti fizički prisutan, prenele su agencije. Rusiju će umesto Putina predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Međunarodni krivični sud je u martu podigao optužnicu protiv Putina zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, a JAR bi bila u obavezi da ga uhapsi, ako kroči na njenu teritoriju, podseća britanska agencija.

BONUS VIDEO:

SNIMAK ERUPCIJE IZBLIZA: Dron snimio aktivnost vulkana Fagradalsfjall

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona